Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radnici direktoru oduzeli džip

    Radnici građevinskog preduzeća Ratko Mitrović – Dedinje, koji godinu i po dana nisu primili platu, uz pomoć izvršitelja su direktoru oduzeli džip.

    Kako saznaje Blic, prvi čovek te građevinske firme Dušan Basara ostao je bez Volvoa u petak ujutro kada mu je u kancelariju ušao izvršitelj koga je angažovalo oko 300 bivših i sadašnjih radnika.

    Basara, koji je na čelu Ratka Mitrovića pune dve decenije, ostao je i bez najvrednijih mašina, miksera, viljuškara i kamiona, a razlog je 17 neisplaćenih zarada radnicima. Plate potražuju 83 radnika, koji i danas rade u firmi, ali i više od 200 ljudi koji su firmu napustili.

    Na prvi pogled Basara se nije potresao. Da mu ipak nije bilo svejedno, videlo se po tome što je odmah nakon odlaska izvršitelja sa svog službenog džipa skinuo oznaku o prinudnoj zapleni, kaže izvor Blica.

    Radnici Ratka Mitrovića stupili su u generalni štrajk pre četiri meseca. Basara im je tada dugovao 22 plate plus otpremnine i jubilarne nagrade. Reagovala je i inspekcija rada, koja je Basari najpre napisala prekršajnu, a zatim i krivičnu prijavu.

    Zbog nedostatka posla, u decembru 2014. usvojen je unapred pripremljen plan reorganizacije firme (UPPR) i radnici su pristali na minimalne zarade. Milan Nikolić, koji u ovoj firmi kao zidar radi punih 40 godina, kaže da su poslovi stali još pre tri godine i da su radnici u početku imali strpljenja.

    Više se nije moglo izdržati. Nemaš ni markicu, ni zdravstvenu knjižicu, a godine i bolest stigli. Angažovali smo izvršitelja i sada imamo nadu. Čekamo prodaju automobila i mehanizacije i da se radnicima namire zaostale plate, priča Nikolić.

    Celu priču potvrdio je i Nikola Zagorac, finansijski direktor u Ratku Mitroviću. Istina je da je direktor ostao bez automobila koji je u vlasništvu firme, a kojim se vozio, kratko nam je rekao Zagorac.

    Izvršitelji tvrde da novac u slučaju neisplaćenih zarada mogu da naplate u roku od mesec i po dana. Za angažovanje izvršitelja u slučaju neisplaćenih zarada potrebno je imati samo dokumentaciju o tome da poslodavac nije isplaćivao plate. Sudska presuda nije obavezna.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE