Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krijumčari na migrantima zaradili 6 milijardi evra

    Krijumčari su prošle godine zaradili od tri do šest milijardi evra na krijumčarenju migranata, saopštio je Europol, upozorivši da bi se ovim "migrantskim ritmom" taj broj mogao udvostručiti, pa i utrostručiti.

    Oko 90 posto od više od miliona migranata koji su u 2015. ilegalno ušli u Evropu koristili su se "uslugom posredovanja", rekao je predstavnik Europola Rob Wainwright na konferenciji u Hagu, gde je sedište te organizacije, dodajući da su "usluge većinom pružale kriminalne grupe koje su ostvarile veliku zaradu".

    Iznoseći podatak o tri do šest milijardi evra koliko su zaradili krijumčari, Wainwright je rekao da će se "taj broj udvostručiti i utrostručiti ako se intenzitet sadašnje migrantske krize nastavi u ovoj godini".

    Organizacija je zbog toga "uvrstila suzbijanje krijumčarenja u svoje glavne zadatke", rekao je on prilikom osnivanja sektora koji će njenim članicama pomagati u razbijanju krijumčarskih mreža koje izvlače korist iz najgore migrantske krize u Evropi od Drugog svetskog rata.

    Zadatak Evropskog središta za suzbijanje krijumčarenja migranata (EMSC) je podupiranje zemalja članica u otkrivanju i razbijanju krijumčarskih mreža.

    Europol kaže da poseduje informacije o gotovo 40.000 ljudi za koje se sumnja da su umešani u krijumčarenje migranata. Osumnjičeni dolaze iz više od sto zemalja, uglavnom iz Bugarske, Egipta, Mađarske, Iraka, Kosova, Pakistana, Poljske, Rumunije, Srbije, Sirije, Tunisa i Turske.

    EMSC će usmeriti svoje delovanje na dva grada presudna za migrantsku krizu – Kataniju u Italiji i Pirej u Grčkoj. Po podacima Evropske agencije za spoljne granice (Frontex), 140.000 migranata je od početka 2016. ilegalno ušlo u Evropu, a čini se da priliv migranata neće jenjavati do kraja godine.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE