Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    OVAJ DUG PUT SE ISPLATI: Branje jabuka za 160 evra dnevno

    Novi Zeland proizvodi velike količine voća, posebno jabuka i svake godine nailazi na isti problem, a to je nedostatak sezonskih radnika.

    Prema pisanju brojnih stranih portala, pretpostavlja se da će im i ove godine nedostajati nekoliko hiljada sezonaca koji bi šest dana u nedelji u dve smene brali i pakovali kivi i jabuke.

    Zavisno od područja na kome se nalaze voćnjaci, berbe počinju krajem februara i traju do sredine maja. Tamošnji voćari zato traže od svoje Vlade da odobri dolazak većeg broja sezonskih radnika iz celog sveta, koji bi, uz pomoć turističke vize došli na Novi Zeland i pomogli u berbi.

    Prema trenutnim propisima, Novi Zeland na godinu sme da primi najviše devet i po hiljada sezonskih radnika. Ukoliko im se ne odobri povećanje, neki proizvođači voća najavljuju da će ili smanjiti proizvodnju ili da neće ulaziti u planirana povećanja zasada. Kompanije ističu kako se radi naporno, po potrebi i duže od osam sati dnevno, da su berači plaćeni po učinku, te da se dnevno može zaraditi i do 160 evra, naravno u protivvrednosti novozelandskog dolara. Šanse su veće ukoliko imate vozačku dozvolu.

    Novozelandski portal Pickthevorld.org piše kako je u toj državi garantovana najniža satnica, tako da niko ne može zaraditi manje od 14,75 dolara po satu. Neke kompanije organizovale su i Dane otvorenih vrata kako bi potencijalne sezonce upoznale s uslovima, no odaziv nije bio očekivan. Iz kojeg god dela sveta dolazili, poželjno je da sezonski radnici znaju bar osnove engleskog jezika. Važno je i dobro zdravstveno stanje, kao i mnogo drugih pojedinosti.

    Ako ste spremni da nakon 30 i nešto sati leta avionom bar na nekoliko meseci pronađete posao na bukvalno drugom kraju sveta, eto prilike, prenosi Agroklub.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE