Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Guvernerka kaže da se ništa ne brinemo

    Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je dinar stabilan i da nema razloga za brigu, a da je u poslednje tri godine dinar oslabio po procenat godišnje.

    "Nema razloga za brigu, zato što smo svi svesni da je stabilnost dinara glavno sidro makroekonomske stabilnosti…Kurs će biti stabilan dok sam ja guverner i dok god imamo takve devizne rezerve, kako imamo," rekla je Tabaković na televiziji Pink.

    Na pitanje da li je kurs dinara danas najniži u ovoj godini Tabakovićka je navela da je danas kurs 123,34 dinara za jedan evro.

    Ona je upitala ko ima razloga da brine za stabilnost kursa i dodala da je od 2010. godine do januara 2016. dinar oslabio 21 procenat.

    Prema njenim rečima NBS je juče intervenisala prodajom 20 miliona evra, želeći da spreči prekomerne oscilacije kursa.

    "Jeste ta vrednost kursa, ali jeste i prilagođavanje stranih investitora koji imaju ovde kupljene hartije od vrednosti u skladu sa odlukama federalnih rezervi Amerike i drugih centralnih banaka pozicionirajući se tamo gde će imati najbolji profit", kazala je guvernerka.

    Komentarišući pisanje medija da su banke čiji su vlasnici stranci iz Srbije izneli 280 miliona evra guvernerka je rekla da je to loša interpretacija vesti.

    "Povukli su se investitori hartija od vrednosti želeći da se vrate na tržišta gde su kamate povoljnije. Povlače se uopšte iz regiona. U tih 280 miliona nema nijednog jedinog evra profita ni banaka ni privrede", kazala je ona.

    Tabaković je kazala da je u prošloj godini "dobit koju se banke isplatile svojim akcionara u inostranstvu iznosila 47 miliona evra".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE