Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I one su jeftin izvor energije

    Proizvodnja električne energije od biogasa iz stajnjaka odličan dodatni izvor prihoda i našim stočarima, koji na farmi od 150 grla krava, mesečno mogu da prihoduju i do čak 15.000 evra.

    Postrojenja za proizvodnju električne energije koja prerađuju biogas, odnosno stajnjak s govedarskih farmi, kako je ocenjeno na seminaru u Novom Sadu posvećenom proizvodnji obnovljive energije iz ovog izvora, mogla bi da budu odličan dodatni izvor prihoda vlasnicima farmi goveda, a takođe i velika šansa za povećanje udela energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

    Prva ovakva elektrana, kako objašnjava predsednik Udruženja "Biogas" Dragoslav Baćović, s radom je počela 2012. godine u Blacu, i ima kapacitet jedan megavat. Uz nju, Srbija ima još dva objekta ovog tipa koji su počeli s radom, jedan u Čurugu, kapaciteta 0,6 megavata, i u Vrbasu, takođe kapaciteta jedan megavat.

    Koliko mi je poznato, trenutno se gradi još desetak postrojenja, a broj će im, sigurno, biti mnogo veći, jer se očekuje da državni organi promene regulativu i da cenu za kilovat-čas energije iz ovog izvora povećaju sa 12,3 evrocenta za 30 odsto, navodi Baćović.

    To će dodatno stimulisati investitore, posebno one iz Češke i Slovačke. Cena energije iz obnovljivih izvora, kako objašnjava Baćović, biće povoljnija u Srbiji nego u njihovim državama, a prema tim uslovima, energija se otkupljuje u periodu od 12 godina.

    Trebalo bi, dok smo još na početku, podsticati izgradnju manjih postrojenja, za manje farme do 150 grla, ukazuje Baćović. Računa se da se od jednog grla dobija oko jedan kubni metar biogasa dnevno, dovoljno za pokretanje postrojenja od 150 kilovata.

    Samim tim, mesečni prihod od prodaje električne energije, za farmu, može da bude i do 15.000 evra, a to nije zanemarljiva suma. Naravno, tu je i toplotna enerija, koja može da se koristi za zagrevanje plastenika ili sušara, a i kvalitetno đubrivo, praktično prirodni NPK, koje ostaje posle prerade biomase.

    Baćović navodi da je Srbija interesantna investitorima u obnovljive izvore energije, jer, u Nemačkoj, na primer, već radi oko 8.000 biogasnih elektrana, u Češkoj ih je oko 600. Kod nas, trenutno, ima potencijala za podizanje oko 100 ovakvih objekata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE