Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Priština izaziva ekonomski `rat` sa Beogradom

    Pretnje trgovinskim sankcijama Beogradu samo su deo scenarija kojim kosovski Albanci žele da prisvoje srpsku imovinu, kao što su ski-centar Brezovica, rudnik Trepča i hidroelektrana Gazivode.

    U slučaju ski-centra Brezovica gotovo i da su uspeli kada su prošle godine potpisali koncesioni ugovor sa francuskim konzorcijumom o investiciji vrednoj 410 miliona evra bez konsultacija sa vlasnicima, Skijalištima Srbije i opštinom Štrpce.

    Stvari ipak do sada nisu išle onako kako su to kosovske vlasti zamislile. Rok za dostavljanje bankarske garancije francuskog konzorcijuma je istekao, pa im je produžen, ali kako stoje stvari, tu nema pomaka. Osim toga, opština Štrpce ima pravo veta ukoliko proceni da ugovor nije dobar, objašnjava za Blic ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić.

    Direktor Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić za Blic kaže da je to preduzeće pokrenulo spor pred međunarodnim sudom oko vlasništva nad ski-centrom. Kada stigne odgovor, priložićemo svu dokumentaciju, a tu je nedvosmisleno da je reč o 100 odsto srpskoj firmi, kaže Ljevnaić.

    Pravi ekonomsko-politički rat vodi se i oko hidrocentrale Gazivode kod Zubinog Potoka. Srpska strana im je ponudila da odnos vlasništva bude pola-pola, ali su oni to odbili. Oko samog veštačkog jezera i hidrocentrale i trafostanice Valač koplja se lome jer zapravo onaj ko ih kontroliše ima pod kontrolom energetske resurse za sever Kosova, ali i vodne resurse za teritoriju celog KiM.

    Gazivode su na teritoriji Srbije i opštine Zubin Potok, gde je većinsko srpsko stanovništvo i to ne treba da bude tema razgovora Beograda i Prištine. Gazivode treba da budu pod upravom zajednice srpskih opština, kaže Marić.

    Nesuglasica i sukoba ima i oko rudnika Trepča. Kosovske vlasti su pokušale da transformišu rudnik u javno preduzeće u vlasništvu Kosova, iako je većinski vlasnik Fond za razvoj Srbije. Trepča treba da bude tema razgovora u Briselu kada na dnevni red dođu pitanja imovine, kaže Marić.

    U međuvremenu sa novim pretnjama uvođenja sankcija stvari se dodatno zahuktavaju, a privrednici kažu da trgovinski rat nikome dobro neće doneti. Vlasnik Metalca Dragoljub Vukadinović, međutim, dodaje da bi se naše firme u slučaju sankcija ipak snašle.

    Metalac godišnje na Kosovu proda robe za oko milion evra. Ukupna razmena Srbije sa Kosovom nije zanemarljiva, kaže Vukadinović za Blic.

    Radoslav Veselinović, vlasnik Galeb grupe, koja u južnoj pokrajini prodaje zatvarače za pivo i limenke za paštete, napominje da je "Kosovo vrlo značajan spoljnotrgovinski partner sa Srbijom".

    Pomoćnik ministra za trgovinu Bojana Todorović kaže da kosovske vlasti prete sankcijama jer im Srbija zaustavlja kamione sa gasom. A razlog je opravdan. Njihove registracije takvog tereta ne možemo priznati jer nisu članica Sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu opasne robe, kaže Todorović za Blic.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE