Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi dolaze po srpsku hranu

    Predstavnici drugog najvećeg trgovinskog lanca u Rusiji dolaze za dve nedelje na sastanak u Beograd gde će se dogovoriti konkretni poslovi.

    U Beograd će za dve nedelje stići predstavnici ruskih regionalnih i federalnih trgovinskih lanaca kako bi dogovorili poslove sa domaćim proizvođačima hrane.

    Kako je za Politiku najavio Dejan Delić iz Privredne komore Srbije, očekuje se da će na sastanak, planiran 11. marta, doći i menadžment trgovinskog lanca X5, drugog najvećeg trgovca u Rusiji sa kojim domaći proizvođači još nisu sarađivali.

    Naša hrana do sada se najviše prodavala u najuspešnijem ruskom maloprodajnom trgovinskom lancu Tander Magnit koji ima oko 10.000 objekata. Sada im se, kaže Delić, pruža šansa da osvoje rafove još jednog trgovca u Rusiji.

    Srpski proizvođači inače ugovorili su na nedavnom sajmu prehrane u Moskvi nove izvozne aranžmane sa Rusijom vredne 27,6 miliona evra. Značajne poslove dobili su proizvođači i prerađivači mesa i mleka, voća i povrća, peciva, konditorskih proizvoda, alkoholnih pića, sokova… 

    Rezultati sajma u Moskvi su odlični ako se uzme u obzir finansijska kriza na svim tržištima. Posebno je bila uspešna konditorska industrija. Postoji veliki potencijal u ovom segmentu, a naročito im je interesantna bezglutenska hrana, rekao je Delić.

    Uslovi poslovanja sa Rusijom poslednjih godinu dana su otežani zbog oscilacija kursa rublje i pada kupovne moći tamošnjeg stanovništva.

    Bez strateškog nastupa Srbija neće biti u stanju da značajnije poboljša svoj izvoz na ovom tržištu, kaže agrarni analitičar Vojislav Stanković i ističe da je Rusija nedavno usvojila Strategiju razvoja do 2030. godine prema kojoj će za njih u narednim godinama primarni biti sektori energetike i agrara.

    Rusija očekuje, kaže Stanković, da u tom periodu postane značajni izvoznik hrane u Evropsku uniju pa bi domaći proizvođači i to morali da imaju u vidu i paralelno planiraju izvoz i na druga tržišta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE