Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I posao na fakultetu traži vezu?

    Javna preduzeća, državna uprava, zadravstvene ustanove i škole već su sinonim za zapošljavanje po partijskoj, rodbinskoj i prijateljskoj liniji, ali, ni Beogradski univerzitet nije imun na tu pojavu.

    Istraživanje Instituta za evropske poslove pokazalo je da je nepotizam sastavni deo plana i programa fakulteta. Članstvo u partiji, rodbinske i prijateljske veze u Srbiji su i dalje najbolja garancija za dobijanje posla.

    To se pre svega odnosi na javni sektor, ali i na neke za koje smo mislili da su izuzetak u pravilu. U prilog tome govori istraživanje sprovedeno na četiri fakulteta Beogradskog univerziteta – pravnom, medicinskom, ekonomskom i političkim naukama.

    "Redovni profesor najčešće bira svog asistenta, pa se uopšte i ne raspisuje konkurs dok određena osoba za koju se zna da će biti primljena na tu poziciju ne ispuni formalne uslove za to, a to su određeni broj radova koje mora da ima i postane asistent."

    Tako da vrlo često imate situaciju da rođaci ili prijatelji rođaka rade kao asistenti i profesori, a došli su tu na predlog profesora, kaže Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove.

    Pošto nastavno-naučno veće takav predlog obično bespogovorno prihvati, izabrani praktično dobija i garanciju da će jednog dana dogurati do pozicije redovnog profesora. Razrađeni sistem koji je, reklo bi se, javna tajna.

    "To se zna, čuje se negde. Ima li primera i na ovom fakultetu? Mislima da ima". "Nisam čuo, ali sigurno ima, pošto ima dosta profesora koji slabije znaju ono što predaju". "Čak i sami profesori i asistenti kažu da je jako teško ako nemate nekog ko će tu da vas postavi", kažu za N1 studenti.

    Turajlić: deca zaposlenih, rođaci…

    Nepotizam na fakultetima, po mišljenju profesorke u penziji Srbijanke Turajlić, posledica je samoupravljanja. Jer svaka visokoškolska ustanova sama odlučuje kako će birati nastavni kadar.

    "Neka od te dece su izvrsna, a vi kroz te izvrsne na kraju završite s tim da primate samo decu zaposlenih, rođake, i to ne može da se uredi. U samoupravnom sistemu jedini koji je to uspeo da reši je Tehnički fakultet u Beogradu, koji je početkom sedamdesetih doneo odluku da nikada nijedno dete nijednog zaposlenog neće biti primljeno na fakultet", kaže Turajlić.

    Zapošljavanje preko veze je i glavni razlog zbog kojeg srpski doktoranti postaju emigranti. Prema poslednjim istraživanjima čak 80 odsto studenata doktorskih studija je, baš zbog nemogućnosti da posao dobije regularnim putem, reklo da planira da napusti Srbiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE