Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Reforme i reality check za kreatore ekonomskih politika

    Koliko su reforme od suštinskog značaja govori i činjenica da će reforma države i restrukturiranje javnog sektora biti glavna tema 23. Kopaonik Biznis Foruma koji se ove godine održava od 8-10. marta na Kopaoniku. Kako su naglasili organizatori, fiskalna konsolidacija je u toku, inflacija je pod kontrolom i stopa rasta je pozitivna, ali bez pojačavanja reformi, prethodna dostignuća nisu održiva.

    I proteklih godina postojao je konsenzus predstavnika države, privrednika i ekonomskih teoretičara da su reforme jedini put ka građenju jače Srbije i jedini put ka održivom razvoju.

    Restrukturiranje javnog sektora i naredni koraci u ovom pravcu praktično predstavljaju nastavak priče koja je započeta prethodne godine kada je i Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, naglasio da su se svi učesnici Foruma saglasili o neophodnosti strukturnih reformi i restruktuiranju javnih preduzeća kao ključnom koraku u 2015. Kako je tada naglašeno u Konsenzusu Foruma: „Samo brze i duboke reforme Srbiju uvode u igru na pobedu, umesto igre radi igre“.

    Kao glavna poruka 21. KBF održanog 2014. godine istaknuto je ubrzavanje evropskih integracija i radikalne ekonomske reforme, o čemu se govorilo i godinu dana pre toga, kada je u posebnom fokusu bila reforma pravosuđa. Naime, privrednici su istakli tada da rad pravosuđa utiče na cenu novca, s obzirom da ograničena mogućnost oslanjanja na efikasnu primenu ugovora poskupljuje poslovanje. Posebno su raspravljane i pojedine sektorske politike, uloga finansijskih institucija i pitanje regionalnog razvoja, a iz oblasti menadžementa se razgovaralo o izazovima savremenog upravljanja preduzećima.

    Još 2012. na 19. po redu “srpskom Davosu” stručnjaci i privrednici su naglasili da ne sme biti odlaganja strukturnih reformi koje predstavljaju ozbiljniju reformu penzionog sistema, restrukturiranje zdravstva, prosvete i javnih preduzeća.

    Na putu reformi već je dosta toga urađeno, a gde se tačno Srbija nalazi i koji su dalji neophodni koraci, čućemo na ovogodišnjem skupu koji predstavlja svojevrsni reality check za kreatore ekonomskih politika.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE