BDP veći za 1,2 odsto, industrijska proizvodnja za 8,3

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BDP veći za 1,2 odsto, industrijska proizvodnja za 8,3

  Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u četvrtom kvartalu 2015. godine iznosio je 1,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

  BDP u četvrtom kvartalu prošle godine bio isti kao i u prethodnom kvartalu.

  Posmatrano po delatnostima, u poslednjem kvartalu 2015. godine u odnosu na isti period prethodne godine rast je zabeležen u građevinarstvu od osam odsto, snabdevanju vodom i upravljanju otpadnim vodama od 6,8 odsto i sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja od 4,1 odsto.

  Značajan pad bruto dodate vrednosti bio je sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 6,7 odsto.

  Ukupan rast BDP Srbije u 2015. godini, prema preliminarnim podacima, bio je 0,8 odsto.

  Republički zavod za statistiku saopštio je i da je industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru 2016. godine veća za 8,3 odsto nego pre godinu dana, a u odnosu na prosek 2015. godine manja je za 9,8 odsto.

  U sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija rast je bio od 23,7 odsto, u rudarstvu 8,3 odsto i u prerađivačkoj industriji 2,1 odsto.

  Rast proizvodnje energije bio 19,5 odsto a trajnih proizvoda za široku potrošnju 9,6 odsto.

  Pad je zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda za tri odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 odsto.

  Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u januaru 2016. godine u odnosu isti mesec prethodne godine imale su proizvodnja električne energije, duvanskih proizvoda, hemikalija i hemijskih proizvoda, eksploatacija uglja i proizvodnja robe od gume i plastike.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE