Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji se živi 52,4 odsto lošije nego u Njujorku

    Srbija je među 50 zemalja sveta u kojima je najjeftiniji život, kada se standard poredi sa jednim od najskupljih gradova Amerike – Njujorkom.

    Prema istraživanju kompanije za finansijsko savetovanje Go Banking Rates, naša zemlja se po kupovnoj moći stanovništva, troškovima iznajmljivanja stanova, cenama hrane, prevoza i komunalnih usluga našla na 18. mestu.

    Ova analiza pokazuje da građani Srbije žive 52,4 odsto lošije nego Njujorčani, jer je toliko niža naša kupovna moć. Cene prehrambenih artikala u Srbiji su, prema ovom istraživanju, za 73,2 odsto povoljnije nego u Njujorku, a domaći proizvodi i usluge su kod nas 66,8 odsto jeftinije.

    Posebnu pažnju analitičari Go Banking Rates skrenuli su na cene iznajmljivanja stanova, koje su čak 94,6 odsto niže nego u Njujorku. Po tom kriterijumu, Srbija bi na listi najjeftinijih zemalja bila na trećem mestu. U istraživanju navode da je za mesečni najam jednosobnog stana potrebno 170 dolara.

    Srbija ima 7,2 miliona stanovnika, a industrija se bazira na automobilima, baznim metalima i nameštaju, piše u izveštaju istraživanja Go Banking Rates.

    Ova evropska zemlja je na trećem mestu među 50 najjeftinijih zemalja po cenama zakupnine stanova. Srbija ima jeftine namirnice i robu široke potrošnje, mada ima i manju lokalnu kupovnu moć.

    Od zemalja u regionu deseta je Makedonija, 11. mesto zauzima Bosna i Hercegovina, Grčka je odmah iza Srbije, a slede Bugarska i Rumunija. Crna Gora je 26, Albanija 27, Slovenija 36, Mađarska 38. i Hrvatska 47.

    Prema ovom istraživanju, najbolje se živi u Južnoafričkoj Republici. Kupovna moć u ovoj zemlji je za 26,9 odsto veća od one koje imaju Njujorčani, a iznajmljivanje stanova je 87,5 odsto jeftinije. Cene hrane su 71 odsto niže, domaći proizvodi i usluge su 65,8 odsto povoljniji.

    Ova zemlja je najveći svetski proizvođač platine, zlata i hroma, što je osnažilo njihovu ekonomiju. To je dovelo do rasta kupovne moći njihovih građana. Mesečni troškovi u Kejptaunu ne prelaze 400 dolara, piše u izveštaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE