Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvoz agrara skoro 3 milijarde dolara, a može tri puta više

    Ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda u 2015. godini bio je oko 2,85 milijardi dolara, što je daleko manje od realnog potencijala od oko 10 milijardi dolara, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

    Na konferenciji u PKS posvećenoj razvoju agrobiznisa u Srbiji je naglašeno je i da je prošle godine Srbija uvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od oko 1,4 milijardi dolara.

    Potpredsednik PKS Miroslav Miletić kazao je da Srbija u oblasti poljoprivrede ostvaruje suficit u trgovinskoj razmeni, naglašavajući da bi taj onos bio još bolji kada bi u strukturi izvoza bilo više finalnih proizvoda, a u uvozu samo ono što je neophodno za reprodukcioni lanac.

    On je naglasio i da je procenjena ukupna vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji oko 6,6 milijardi dolara, ali da je to potcenjeneo imajući u vidu njene potencijale i kvalitet proizvoda.

    Prema njegovim rečima, sektor poljoprivrede učestvuje sa 10 odsto u bruto domaćem proizvodu, a u tom sektoru zaposleno je 20 odsto ukupno zaposlenih. Miletić je kazao i da mora da se uvede red u korišćenju državnog zemljišta i da kada se zemljište kupuje, mora da se privede nameni.

    Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević kazala je da se u pregovorima sa Evropskom unijom o poljoprivredi posebna pažnja posvećuje zaštiti srpskih interesa.

    Ona je naglasila da se poljoprivreda nalazi u tri poglavlja o kojima se pregovara, precizirajući da se najdirektnije te oblasti tiče Poglavlje 11 posvećeno poljoprivrednom i ruralnom razvoju, Poglavlje 12 koje se tiče bezbednosti hrane, kao i poglavlje koje se odnosi na ribarstvo koje poseduje veliki potencijal.

    Šef odseka za ekonomiju Delegacije EU u Srbiji Freek Janmaat kazao je da će EU nastaviti da podržava poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji i dodao da za sada Srbija sve obaveze uspešno realizuje.

    Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kazala je da tranzicioni period u poljoprivredi dugo traje, ali da je Srbija na pravom putu i da u narednim godinama treba dobro da se pripremi da bi poljoprivrednici bili konkurentni sa proizvođačima u Evropi.

    Ona je kazala da je u završnoj fazi izrada Akcionog plana u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja koji će jasno precizirati korake u narednim godinama za preuzimanje pravnih tekovina EU u toj oblasti. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE