Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pretvaraju FAP u `radionicu`sa mnogo manje radnika?

    U pogonima Fabrike automobila Priboj više se neće proizvoditi već, pod kapom Ministarstva odbrane, popravljati vojni kamioni, uz daleko manji broj zaposlenih od sadašnjih 650.

    Ovo je, kako je za Blic preneo predsednik štrajkačkog odbora FAP Miroslav Mršević, saopšteno Pribojcima na sastanku u Ministarstvu privrede, povodom generalne obustave rada u FAP koja traje već sedam dana.

    Mogu da pretpostavim, ali ne želim da prejudiciram kako će radnici reagovati kad im saopštim da FAP neće biti privatizovan, da neće opstati u postojećem obliku i da će mnogi ostati bez posla, kaže Mršević i dodaje da su još sveža sećanja na maj 2014. kada je premijer Vučić obećao da će finski Sisu auto postati strateški partner FAP i od njega načiniti profitabilno preduzeće.

    Mrščević je revoltiran činjenicom da se na sastanku, na kome su prisustvovali čelnici opštine Priboj, sa druge strane pregovaračkog stola nisu pojavili ministri privrede i odbrane.

    Državni sekretar Dragan Stevanović rekao je da opstanak FAP zavisi od poverilaca, a najveći je država koja fabriku želi da pretvori u remontni zavod za popravku vojnih kamiona. Preneto nam je da će tu biti zaposleno toliko da zavod radi na samoodržvim osnovama. To znači drastično manje nego sad, kaže Mršević.

    On dodaje i da je Stevanović obećao da će u petak biti isplaćena jedna od osam zaostalih plata radnicima FAP. Posle 31. maja biće povezan radni staž svim radnicima, ali ne prema obračunatoj zaradi nego minimalcu, bez obzira da li idu u penziju ili se opredele za socijalni program, pronađu novog poslodavca ili dobiju posao u remontnom zavodu.

    Na naš zahtev za smenu menadžmenta fabrike odgovoreno je da se država u načelu slaže, ali ne odmah nego naredne nedelje. Država insistira da se za novog direktora izabere neko iz redova zaposlenih, a mi bismo da to bude kadar Ministarstva odbrane, navodi vođa štrajka u FAP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE