Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SERTIĆ `ČUVA` FAP: Pregovori sa Fincima nisu propali

    Ministar privrede Željko Sertić obećao je radnicima Fabrike automobila Priboj da 31. maja neće otići u stečaj, odbacivši tvrdnje da su propali pregovori sa finskom kompanijom SISU.

    "Imam sve elemente u rukama da kažem radnicima FAP da sam uveren da 31. maja FAP nece otići u stečaj", rekao je Sertić gostujući u Kažiprstu B92.
    Prema njegovim rečima, radnici pribojske fabrike su svesni kakva rešenja postoje za tu fabriku, ističući da resorno ministarstvo veruje da FAP ima budućnost.

    "Mi smo cele godine pregovarali sa SISU, i dalje pregovaramo, ali sada imamo i jednu zainteresovanu kompaniju iz regiona koja bi želela da kupi delove", rekao je on i dodao da se drugi deo strategije za FAP odnosi na saradnju sa Ministarstvom odbrane da se pokuša napraviti novo preduzeće.

    >>>>Pretvaraju FAP u `radionicu`sa mnogo manje radnika?

    Sertić je tako odbacio tvrdnje da su pregovori sa finskom kompanijom SISU propali i dodao da "nije lako boriti se sa radnicima i da je pritisak veliki".
    "Pregovori nisu propali, iz SISU su stavili pred nas zahteve kao što su 30 miliona dolara podsticaja što nije bilo u skladu sa zakonskim rešenjima, a moramo da imamo i neku vrstu garancija za to", rekao je Sertić.

    Ministar ističe i da je premijer više od 40 puta razgovarao sa radnicima i sindikatima i da nema problem da ode ponovo u kompaniju, ali da mora da ponese tamo i rešenje. Kaže da će država probati da proda FAP u celini i da se za delove nađu partneri kada se objavi javni poziv.

    Sertić je naveo da je problem u smederevskoj Železari sličan kao u RTB Boru i FAP. "Važno je da sačuvamo Železaru, u petak objavljujemo tender na koji mogu svi da se prijave", rekao je on i dodao da postoji jedan potencijalni partner sa kojima je Vlada u pregovorima već određeno vreme.

    Vučić: Tražimo garancije za podsticaje koje bi dobio kupac FAP-a

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je gostujući na RTS-u da se i dalje pregovara o prodaji Fabrike automobila Priboj (FAP) kompaniji koja traži subvencije od 30 miliona dolara i da će razgovori biti uspešni, ako ta kompanija da garancije za te državne podsticaje.

    O prodaji FAP-a vode se pregovori s finskom kompanijom SISU.

    "Ako ne dobijemo garancije, tražićemo drugu kompaniju", rekao je Vučić za RTS.

    On je dodao da je do sada imao 60 sastanaka na kojima se razgovaralo o FAP-u, jer mu je stalo da ta fabrika nastavi da radi.

    "Nasledili smo ruinu, zarđale mašine, fabriku u dugovima, radnike koji ne rade. Tražimo rešenje", rekao je Vučić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE