Postanite deo formule `Produži život`

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Postanite deo formule `Produži život`

  “Svet pokreću velike ideje takozvanih velikih ljudi, ali svet opstaje na malim ljudima, spremnim da se žrtvuju. Kao društvo moramo shvatiti da je ključni element donorstva humanost, a ne predrasude i sujeverje”,  rekao je Dragan Bjelogrlić, naš poznati glumac i režiser u okviru ovogodišnjeg FEST-a, u prepunoj sali Jugoslovenske kinoteke povodom najave partnerstva produkcijske kuće “Kobra film” i Hemofarm Fondacije koje za cilj ima podršku i podizanje svesti o značaju transplantacije i zaveštanja organa.

  Kampanja „Produži život“ ulazi u novu fazu podrškom filmu „Čuvari formule“ reditelja Dragana Bjelogrlića i scenariste Vuka Ršumovića, koji govori o prvom slučaju transplantacije koštane srži u svetu. 

  “Ono čime se najviše bavimo u “Čuvarima formule” jeste nesvakidašnja, par ekselans priča o ljudskoj humanosti i empatiji koja je za širu domaću i svetsku javnost ostala nepoznata. Ne bismo želeli da iskušamo da li bi to danas bilo moguće. Zato je cilj filma da ukaže na to da smo svi mi deo formule života i da niko od nas u životu ne zna da li će biti u situaciji da produži život”, dodaje Bjelogrlić.

  Kampanji o doniranju organa među prvima se priključio nacionalni javni servis Radio-televzija Srbije, a u ovoj  humanoj inicijativi zvanični partner Ministarstva zdravlja od pre nekoliko meseci je i Hemofarm Fondacija. Pod sloganom „Produži život“ svi zajedno intenzivno sprovode kampanju podizanja svesti ljudi i razbijanja predrasuda o doniranju i transplantaciji. 

  “Kada danas pogledam unazad, imam utisak da smo povremeno u borbi  sa vetrenjačama.  Jer humanošću i altruizmom treba, ne samo, da utičemo  na predrasude već i da ih pobedimo. Ipak, važno je da se ova tema postepeno podiže u javnost i da se značaj donorstva ipak stavlja u rang najvišeg javnog interesa. Saradnja sa Bjelogrlićem je istovremeno i novi početak, a i prirodni nastavak kampanje PRODUŽI ŽIVOT, u koju sada uključujemo i film „Čuvari formule“. Najvažnije je da budući gledaoci filma osete potrebu da postanu „deo ove humane formule“, rekla je Sanda Savić, članica UO Hemofarm Fondacije.

  Uprkos činjenici što program zaveštanja organa u Srbiji postoji više od deset godina, naša zemlja je na samom evropskom dnu po broju donora. Za razliku od Hrvatske koja ima 33 donora na milion stanovnika, Srbija ih ima svega tri. Pretpostavka je da će izmenama Zakona o transplantaciji, koje bi do kraja ove godine trebalo da budu usvojene u parlamentu, kojima građani postaju pretpostavljeni donori organa, promeniti neslavnu statistiku.

  Hemofarm Fondacija, već drugu godinu, aktivno je uključena u kampanju čiji je cilj podizanje svesti o značaju transplantacije i zaveštanja organa. Fondacija učešće u „PRODUŽI ŽIVOT“ počela je od sebe, tako što je prvo inicirala potpisivanje donorskih kartica u samom Hemofarmu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE