Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    VUČIĆ NA RTS: Šta će biti sa Fiatom, EPS-om, FAP-om, Železarom…?

    Mi želimo da za četiri godine plate i penzije porastu zato što radimo više, a ne zato što političari obećavaju, rekao je premijer Aleksandar Vučić sinoć na RTS-u i dodao da su teške mere koje je Vlada sprovela bile "spas za Srbiju".

    "Srbija je izašla iz ambisa, iz bankrotstva, postala je ozbiljna zemlja. Pitajte MMF i EBRD. Šef MMF-a je izjavio da je Vlada Srbije postigla impresivne rezultate, direktor EBRD-a i Svetska banka isto. Možda Vučiću ne verujete, možda nekome iz Vlade Srbije ne verujete, ali njima nema razloga jer njima je to 'ni iz džepa ni u džep'", rekao je premijer.

    Govoreći o subvencijama za investitore, Vučić je naveo da veruje da je to jedina moguća politika. Poručio je da se Srbija bori za investitore sa Makedonijom i Bugarskom.

    Kada je reč o Air Serbia, Vučić je istakao da je to naša firma koja je ubedljivo najuspešnija u regionu i koja će leteti za Ameriku.

    Naveo je da neki hoće da sruše sve ono što je najbolje. Pa i Aerodrom i Air Serbia, koju danas svi u svetu hvale. Podsetio je da je JAT dugovao 700 miliona evra državi i da je najveći deo toga oprošten. Kako je naveo, JAT je bio propala firma i upitao je kako je bilo moguće naplatiti te dugove.

    Premijer Srbije najavio je da će za dva dana biti raspisan javni poziv za izbor strateškog partnera za "Železaru Smederevo".

    Vlada Srbije o prodaji Železare pregovara s kineskom kompanijom HBIS, koja je zainteresovana da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra.

    Vučić je rekao da očekuje da će Evropska unija dati odobrenje za preuzimanje Železare pod uslovima koje traži kineska kompanija.

    "Borimo se za 5.000 ljudi u Železari i za Smederevo, kao i za kooperante Železare. Da nije bilo ove vlade, radnici u Železari bi ostali iza katanca, kao i u RTB-u", rekao je Vučić.

    On je dodao da Železara ne pravi profit ni posle uvođenja profesionalnog menadžmenta zbog pada cene čelika na svetskim tržištima.

    Vučić je rekao da Vlada od strateškog partnera za FAP u Priboju traži garancije za državni novac, a dogovora neće biti ako te garancije ne dobije, već će se tražiti novi partner.

    Rekao je da radnici FAP-a znaju da Vlada radi za njih i da je teško naći nekoga od njih koji će reći nešto protiv aktuelne vlade, dodajući da je lično imao više od 60 sastanaka za FAP.

    Premijer je rekao da je Vlada našla strateškog partnera, ali da traži i garancije za 30 miliona državnih para.

    "Tražimo i čekamo te garancije, ako ih dobijemo, imamo poslovnog partnera, a ako ih ne dobijemo, tražićemo drugog", rekao je Vučić i dodao da bi javnost, bez garancija, rekla da je Vlada bacila državne pare.

    Vučić je rekao da je u međuvremenu u Priboj došla pogranična policija u kojoj će stotinu radnika dobiti posao, da će se u nemačkoj i španskoj firmi koje će takođe otići u Priboj zaposliti 300 ljudi.

    Radnicima FAP-a su, podsetio je, isplaćivane plate koje, istina, kasne devet meseci.

    Na pitanje šta se dešava sa "Fiatom", pošto je 3.000 radnika na plaćenom odsustvu, premijer je rekao da je Srbija sve svoje obaveze ispunila i da je ta kompanija dobila najviše subvencija.

    "Ne verujem da je 'Fiat' pravio fabriku da bi je ostavio samu", rekao je premijer i naveo da je ministar Rasim Ljajić otputovao u Kazahstan kako bi razgovarao o izvozu automobila iz kragujevačke fabrike na evroazijsko tržište.

    Vučić je rekao i da je nezadovoljan kako teče restrukturiranje EPS-a i da je do zastoja u tom postupku došlo zbog toga što su radnici toj javnog preduzeća tražili da oni koji će biti tehnološki višak dobiju otpremnine od 1.500 evra po godini staža.

    "Posle su zaposleni u EPS-u zahteve spustili na 900 evra po godini staža, dok zaposleni u drugim preduzećima primaju otpremnine od 300 evra po godini straža", rekao je Vučić.

    On je dodao da ima primedbe i na sprovođenje plana restrukturiranja "Železnica Srbije", kao i da je Vlada usvojila finansijsko-poslovni plan "Srbijagasa". Komentarišući kašnjenje u reformi javnog sektora i otpuštanju viška zaposlenih u državnim službama, premijer je kazao da će program koji je dogovoren s MMF-om biti sproveden, iako nije lako donositi odluke o otpuštanju ljudi.

    Premijer je poručio da je važno da uvedemo pravila EU i da budemo na evropskom putu zbog investitora.

    "Oni koji govore da nam nije potreban taj put, zaista su neodgovorni. Ne znam koji su to drugi planovi niti alternative. Uprkos dobrom odnosu sa Rusijom, nisam spreman da žrtvujem evropski put Srbije", poručio je Vučić.

    Foto: Screenshot

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE