Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li Srbija ima dovoljno žena u IT industriji?

    Forbes je izbacio listu najbogatijih ljudi, u prvih 10 nema nijedne žene. Prema Fortune 500 pet najuspešnijih u IT industriji su Steve Jobs, Elon Musk, Richard Branson, Marc Cuban i Bill Gates. To se i mogli pretpostaviti. Ali, gde su tu žene?

    Statistike pokazuju da postoji manjak žena u IT industriji – one čine 28% ukupne radne snage, a samo 4% na direktorskim pozicijama. Ko je kriv? Čini se da su devojčice od početka usmeravane ka onim oblastima koje se smatraju “ženskim” – društvene nauke i umetnost.

    Žene lako napuštaju karijeru u IT industriji zbog različitih predrasuda i poteškoća, ili se ni ne usuđuju da uđu u tu oblast jer se IT smatra muškom profesijom. Međutim, pojavljuju se projekti koji žele da podrže žene programere i koji za cilj imaju uvođenje raznolikosti i balansa. Različitost pozitivno utiče na stvaranje inovacija, ne samo polna, već i starosna i svaka druga. “Ako je marketing bio „kriv“ što je interesovanje za IT opalo kod žena, IT Girls žele da tim istim alatima povrate popularnost tehnologija kod devojčica,” kaže Nevena Sofranić. Ona je na trećem Heapspace doručku predstavila projekat IT Girls koji za cilj ima da podrži žene programere. “Svi personalni računari, kada su se pojavili, reklamirani su kao igračke za dečake. Pošli su od pretpostavke da će dečacima kompjuteri biti interesantniji nego devojčicama. Prvi prototip airbaga (zaštitnog jastuka u kolima) napravio je tim koji je bio sastavljen isključivo od muškaraca. Ono što je usledilo jeste tragedija – porodica je poginula jer je airbag napravljen prema konstituciji muškarca.

    I Bojana Milašinović, ispred Rails Girls, slaže se da u društvu postoji takva klima da su žene obeshrabrene da grade karijeru u IT Industriji.  Rails Girls Beograd je deo globalne Rails Girls zajednice i predstavlja dvodnevnu radionicu koja će omogućava ženama da se upoznaju sa osnovama web programiranja koristeći programski jezik Ruby. „Podaci pokazuju da je odnos muškaraca i žena koje upisuju tehničke fakultet jednak, ali je pitanje šta se dešava sa njima kada završe te fakultete. Čini se da ne odlaze u IT industriju,“ kaže Bojana i dodaje: „U Beogradu je Rails Girls organizovan prvi put 2013. godine. Početna ideja je napraviti radionicu koja bi podstakla devojke da se bave IT-jem. Važno je znati da nakon ta dva dana učesnice neće postati programerke, ali tako mogu da naprave taj prvi korak. Starosna granica za učešće ne postoji, a iskustvo u programiranju nije neophodno.

    IT Girls planiraju da organizuju veliku anketu u kojoj bi prikupile podatke – da li postoji rodna neravnopravnost i koji su ključni problemi u IT zajednici. Brojevi su najbolji pokazatelji toga. "U istraživanju srpske dev scene koje je sprovedeno krajem oktobra prošle godine, pronađen je podatak o razlici u platama između polova. Naime, žene u IT industriji zarađuju 300 evra manje od svojih kolega. Nakon tog istraživanja potrebno je stvoriti okruženje u kojem će moći da se popularizuju pozitivni primeri iz zemlje i okruženja,“ zaključuje Nevena Sofranić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE