Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da naučite da razmišljate na engleskom (drugi deo)

    PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

    Prošle nedelje smo počeli da se bavimo tehnikama koje vam mogu pomoći kako da naučite da razmišljate na engleskom. Ovo je nastavak.

    Zašto je bitno da naučite ovu veštinu?

    Razmišljanje na engleskom vam je put do izraženije fluentnosti i većeg jezičkog samopouzdanja. Nakon što ste naučili kako da razmišljate na engleskom, moći ćete da se snađete u svakoj situaciji i potpuno ćete se osloboditi zamuckivanja i oklevanja.

    Sledite sva četiri koraka u kontinuitetu, nekoliko nedelja. Možete odvojiti po jedan dan za svaki korak, pa onda sve ispočetka. Oni sa nešto naprednijim znanjem mogu da se fokusiraju samo na sledeća dva koraka:

    Treći korak – razmišljajte kao da živite u inostranstvu

    Functional language je ono što vam treba kada živite u stranoj zemlji. Drugim rečima, šta je potrebno da znate kako biste se snašli u svakodnevnim situacijama na stranom jeziku – kako da naručujete u restoranu, kako da pitate za pravac ili kupite kartu za prevoz. Dakle, zamislite da morate da koristite engleski – razmišljajte kako biste nešto sročili.

    Kad odete do prodavnice, zamislite kako biste se obratili prodavačici na engleskom. Ili kako biste se obratili kolegi za pomoć oko projekta. Poenta je da ostanete na nivou razmišljanja, bez verbalizacije. Ključni trenutak je kada otkrijete da nešto ne znate kako biste rekli – tada se obavezno konsultujte sa svojim profesorom engleskog ili nekim relevantnim izvorom.

    Četvrti korak – razmišljajte kao da nekome pričate priču na engleskom

    Za ovaj korak će vam biti potrebno više odvojenog vremena. Dakle, možete vežbati dok čekate u redu, kada ste u prevozu ili dok vozite do posla i nazad. Potrebno je da se setite neke interesantne priče. Ispričajte je u sebi, na engleskom, zamišljajući da se obraćate nekome ko razume samo engleski. Opet bez verbalizacije.

    Baš zbog toga što vam priča ostaje „u glavi“ oslobađate se pritiska koju sa sobom nosi živa konverzacija. Shvatićete kako vam to dobro ide onog trenutka kada poželite da sve to i verbalizujete. Ovaj korak je uvek aktuelan, bez obzira na to koliko dobro znate engleski. Svaka vežba za mozak u ovom maniru vam održava jezik živim i upotrebljivim.

    Nešto lično za kraj. Ja nisam izvorni govorni engleskog, ali razmišljam na tom jeziku. Ponekad čak i sanjam na engleskom. To je rezultat kontinuiranog rada na jezičkim veštinama, kao i njegova svakodnevna upotreba. Dakle, moguće je.

    Počnite da primenjujete ove tehnike i ubacite se u English mode. Videćete da deluje!

    Ako želite da vaš engleski bude još bolji pišite Mariji na [email protected]

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE