Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I da nije kupio Audi, sve ovo bi se zaboravilo

    Brojne afere koje su pratile četvorogodišnji mandat direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića nisu ga sklonile iz udobne fotelje, bez koje na kraju ostaje zbog dva udobna Audija.

    A da je bilo pravde, piše Blic, mit o neuništivosti Obradovića bio bi potopljen sa poplavama Kolubare, kada je zbog neosiguranja kompanija izgubila gotovo 300 miliona evra. Umesto da je tada pao zbog potopljenih bagera, on je tek nakon dve godine, „pregažen“ točkovima luksuznih automobila.

    Iako je možda najviše strahovao od ministarke Zorane Mihajlović, koja ga je u medijima gotovo svakodnevno smenjivala, presudu o njegovom uklanjanju sa čela najvećeg državnog preduzeća, doneo je lično premijer Aleksandar Vučić.

    Kap koja je prelila čašu i strpljenje srpskog premijera bila je kupovina dva audija u vreme mera štednje. Ovakav ispad pred izbore Vučić očigledno nije mogao da proguta tim pre što je Obradović i istaknuti član SNS.

    Iako je list pokušao da čuje šta o smeni misli Obradović, do njega nismo uspeli da dođemo jer je do poslednjeg trenutka obavljao direktorske obaveze.

    SVI „ISPADI“ ALEKSANDRA OBRADOVIĆA:

    1. NEMAR PLAĆAJU GRAĐANI
    Nije osigurao kompaniju od poplava, što se pokazalo pogubno u maju 2014, kad je cela Srbija bila pod vodom. Među njima su bili Elektrodistribucija Beograd, hidroelektrane Đerdap i Jugoistok, a RB Kolubara je pretrpeo najveću štetu, procenjenu na 100 miliona evra, dok je ukupna veća od 300 miliona evra. Oni su imali polise kod Dunav osiguranja ili kod DDOR Novi Sad koje nisu pokrivale poplave.

    2. 10 MILIONA ZA SAVETNIKE
    Sredinom 2013. godine Aleksandar Obradović je uprkos gubicima kompanije od oko 20 miliona evra, raspisao tender za angažovanje osam konsultantskih kuća za koje je bio spreman da plati oko 10 miliona evra. Obradović je tražio savetnike koji bi mu pomogli u poslovima koje su mogli da pokriju 600 direktora, koliko ih je tada bilo u EPS.

    3. SUKOB INTERESA
    EPS je milionski vredan posao dodelio češkoj filijali konsultantske firme Arthur D. Little u kojoj je Obradović prethodno godinama radio. Posao su dobili iako njihova ponuda nije bila najpovoljnija. Istovremeno, tender je bio raspisan u dinarima, ali je EPS sa Česima sklopio posao u devizama, zbog čega je samo na kursnim razlikama EPS platio 10 miliona dinara više nego što je to u javnom pozivu precizirano.

    4. ZA LOGO EPS 42 MILIONA DINARA
    Za promenu vizuelnog identiteta EPS je izdvojio oko 42 miliona dinara. Za logo 21 milion, a za marketinšku kampanju 20,9 miliona dinara.

    5. DIPLOMATSKI SKANDAL SA KINEZIMA
    Tokom samita Kine i 16 država centralne i istočne Evrope u Beogradu izazvao je diplomatski skandal. Javnost Srbije saznala je iz SMS prepiski Obradovića sa Goranom Đokovićem (stricem poznatog tenisera) da je kineski ambasador Li Manchang besan izleteo iz zgrade Vlade Srbije kada je saznao da Srbija želi da menja dogovoreno.

    6. BAŠKARENJE DIREKTORA
    Rukovodioci JP EPS u novembru 2015. potrošili su skoro četiri miliona dinara na organizovanje stručnog skupa u hotelu „Izvor“ u Aranđelovcu. Skup „Korporativno upravljanje“ trajao je tri dana, a hotel je izabran bez tendera.

    7. EPS ZAOBIŠAO PRAVILA
    EPS je pokušao da zaobiđe pravila o zaštiti životne sredine Svetske banke i tako dobije 30 miliona dolara za ispumpavanje vode iz ugljenokopa kod Lazarevca. Svetska banka je zbog toga stopirala pregovore, pa je i ceo proces ispumpavanja vode iz kopova kasnio.

    8. TV ZVEZDA
    Smenio je glavnu saradnicu za odnose sa medijima jer nije uspela da zaustavi pisanje Blica o brojnim aferama u kojima je on bio glavni akter. Nju je na mestu šefa Sektora za odnose sa medijima zamenila poznata TV zvezda, bivša urednica i voditeljka Televizije Prva Zvezdana Jovanović Popović.

    9. LUKSUZNO LETOVANJE
    Uprkos upornim pozivima premijera da ne samo građani već i političari ostave novac za letovanje u Srbiji, Obradović se odmarao u luksuznom hotelu „Regent Porto Montenegro“ u Tivtu, koji zovu „crnogorski Monako“. Prenoćište u hotelu košta oko 1.000 evra.

    10. LJUBITELJ ESTRADE
    Aleksandar Obradović je na početku svog mandata pokazao sklonosti ka estradnim i poznatim licima. Naime, on je kao svog asistenta zaposlio Draganu Milošević, koja je na tu funkciju došla s iskustvom balerine u emisijama Grand produkcije. Prethodno je volontirala u Informativnoj službi SNS.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE