Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako naftne kompanije posluju u krizi?

    Štednja na svim nivoima biće i ove godine u prvom planu poslovanja većine naftnih kompanija

    Poslovanje unutar naftno-gasnog sektora ostaje u fokusu analiza ekonomskih i energetskih stručnjaka koji kao glavnog krivca za strmoglavi pad profita naftno-gasnih kompanija navode prvenstveno drastičan pad cene nafte od skoro 70 odsto u proteklih godinu i po dana. Mere koje kompanije sprovode širom sveta u samo su ublažile snažan potres koji ih je pogodio, ali mnoge od njih, čak i one najveće, nisu uspele da izbegnu najnepopularnije mere, kao što su drastično smanjenje investicija, ali i smanjenje broja radnih mesta.

    Tako je, naprimer, „British Petroleum“ koji je u 2015. godini zabeležio gubitak od 6,5 milijardi dolara najavio otpuštanje 7.000 radnika do kraja 2017. godine, a najveći pad profita „Royal Dutch Shella“ u poslednjih 13 godina od 53 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, imalo je kao posledicu ukidanje 10.000 radnih mesta.

    Među „gubitašima“ našli su se norveški „Statoil“ sa zabeleženim neto gubitkom od 4,4 milijardi dolara u 2015.godini, kao i italijanski ENI sa čak 8,8 milijardi evra gubitka. Pad cene nafte skupo je koštao i američki „Exxon Mobil“, koji je u 2015.godini imao dvostruko manji profit nego godinu dana ranije i iznosio je 16,2 milijarde evra.

    Skromnije planove za ulaganja u ovoj godini najavile su skoro sve kompanije iznaftno-gasnog sektora kao odgovor na naftnu krizu i vrednost nafte koja je uproteklom periodu dostigla svoj rekordni minimum u zadnjih 11 godina . Tako izfrancuskog „Totala“, koji je u 2015. odini, zabeležio pad profita od 18 odsto i poređenju sa 2014. godinom, najavljuju da će uz pojačano smanjenje operativnih troškova, ulaganja u narednoj godini biti za oko dve milijarde evra manja nego što je prvobitnoplanirano.

    Negativan uticaj oštrog pada cena ugljovodoničnih sirovina nije zaobišao ni regionalne naftne kompanije. Profit od 58 miliona kuna (7,56 miliona evra) u 2015. godini ostvarila je hrvatska INA grupa, a reč je iznosu koji je čak 83 odsto manji nego godinu dana ranije. Zabeležen je i pad prihoda od prodaje od 21 odsto upoređenju sa istim periodom prethodne godine. Uzimajući u obzir složene usloveposlovanja, kompanija je najavila da će preduzeti dodatne korake, kroz kombinacijusmanjenja kapitalnih i operativnih troškova, kako bi u narednom periodu održala profitabilnost u poslovanju.

    Što se tiče situacije na domaćem tržištu, NIS je u 2015.ostvario neto profit od 14,6 milijardi dinara, što je manje nego prošle godine, međutim, kompanija je u protekloj godini investirala 30,3 milijarde dinara, što je dvostruko veći iznos od ostvarene godišnje neto dobiti.

    Štednja na svim nivoima biće i ove godine u prvom planu poslovanja većine naftnih kompanija, koje poručuju da na ovaj način pokušavaju da se suprotstave aktuelnoj krizi.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE