Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zanimljiv pogled na svet: Šta žene sprečava da budu uspešne

    Prava inovacija počinje sa padom ideala savršenstva. Studije su pokazale da sumnja u sebe može potencijalno da bude velika prepreka za uspeh žena. Postoji i dokaz za to, žene ne pitaju za unapređenje, niti konkurišu za posao za koji su kvalifikovane ili se ne usuđuju da iznesu veliku ideju jer nemaju dovoljno samouverenosti kao muškarci.

    Reshna Saujani, u svom govoru za TED pokazuje kako razmišlja drugačije.
    Osnivačica je „Girls Who Code“, neprofitne organizacije koja pomaže 40.000 devojaka širom Amerike da nauče da programiraju. Svakog dana radi sa briljantnim devojkama. Sumnja u sebe ne sprečava ih da napreduju. Umesto toga, Saujani misli da je veći problem to što su devojke naučene da budu 100% savršene sve vreme.

    Saujani je stala na TED pozornicu u Vankuveru (Kanada) da ponudi svoje viđenje kako razmišljati inovativno. Njena poruka bila je jasna: Prekinite da ohrabrujete devojke da streme ka savršenosti. Zato što savršenstvo i inovacija ne idu zajedno.

    Većina devojaka naučeno je da izbegava rizik i neuspeh. Naučene smo da se smeškamo, budemo na sigurnom, dobijamo sve petice. Dečaci su, s druge strane, naučeni da budu grubi, pucaju visoko, puze do vrha i skoče prvi na glavu.“ Drugim rečima, Saujani poručuje – učimo dečake da budu hrabri, odgajamo devojčice da budu savršene. Kasnije, te iste devojčice biraju karijeru u kojoj znaju da će biti odlične – gde će se dobro uklapati. To je ono što im nanosi štetu u uspehu i inovaciji.

    Koliko ste puta do sada čuli ili pročitali da je „tajna“ uspeha inovativnih kompanija to što su rizikovale i doživljavale neuspeh. Predsednik Pixara Ed Catmull rekao je da je neuspeh deo njihove kulture. Steve Jobs iskusio je nekoliko velikih promašaja kroz svoju karijeru, uključujući i to što ga je sopstvena kompanija otpustila.
    Saujani se našalila da vas u Silikonskoj dolini ne uzimaju za ozbiljno ako nemate bar dva neuspela startupa iza sebe.

    Saujani je osnovala 2012. godine „Girls Who Code“ kako bi naučila devojke programerskim veštinama, i tako ublažila jaz između muškaraca i žena u IT sektoru. Saujani je uočila da devojke imaju usađeni strah da neće programirati perfektno… Međutim, otkrivanje grešaka je jedan od načina da se nauči nešto novo.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE