Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović na KBF2016: Vrednost projekata u putnoj infrastrukturi tri milijarde evra

    Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da vrednost projekata u putnoj infrastrukturi u Srbiji iznosi blizu tri milijarde evra.

    Ona je na Biznis forumu na Kopaoniku najavila i da će Koridor 10 biti završen do početka februara 2017. godine i navela da je taj projekat od velikog značaja za Srbiju, jer se očekuje novo zapošljavanje i investicije.

    Mihajlović je kazala i da će projektno-tehnička dokumentacija za autoput Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač biti spremna polovinom sledeće godine. Taj projekat će, kako je navela, koštati 800 miliona evra, a radiće se u dve faze.

    Mihajlović je istakla da je među prioritetima i izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte.

    Ona je dodala i da treba obezbediti izvore finansiranja za predstojeće projekte, a da to ne bude kredit ili zaduženje države.

    Prema njenim rečima, Vlada Srbije je otvorena da razgovara o modelima finansiranja, kao što su na primer koncesija, odnosno javno-privatno partnerstvo.

    Mihajlović je najavila i da bi u narednih pet godina iz preduzeća Železnice Srbije trebalo da ode oko 6.000 ljudi.  Ona je rekla da u prvoj godini treba da ode oko 2.000 ljudi, iz sva tri odnosno četiri preduzeća, i istakla da racionalizacija broja zaposlenih u tom preduzeću ne kasni nijedan dan.

    Sertić: Najveći problem preduzeća u restrukturiranju

    Ministar privrede Srbije Željko Sertić kazao je danas da će najteži deo posla biti rešavanje problema nekoliko preduzeća u restrukturiranju i onih koja su od strateškog interesa, jer zapošljavaju veliki broj ljudi.

    On je na Kopaonik biznis forumu kazao da je do sada država potrošila više od 500 miliona evra da bi se održalo 556 preduzeća u kojima je bilo zaposleno oko 92.000 ljudi, a da od toga nije bilo nikakve koristi.

    Kako je istakao, od tih preduzeća 90 odsto je otišlo u stečaj ili su u predstečajnom postupku, jedan deo napravio dogovor sa poveriocima, a problem su dva preduzeća – RTB Bor i Resavica.

    Sertić je ukazao na značaj odluke Vlade da u 2016. godini obezbedi niz podsticajnih mera za razvoj preduzetništva, ukupne vrednosti 16 milijardi dinara, jer će to omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

    Udovički: Reforma javne uprave uslov za privredni rast

    Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički danas je izjavila da se radi reforma javne uprave kako bi građani i privreda imali jeftinije i kvalitetnije usluge, a to je i jedan od uslova za privredni rast.

    Udovički je na Kopaonik biznis forumu kazala da Srbija nema ogromne viškove zaposlenih u državnim službama, kako se predstavlja u javnosti, ali da je problem efikasnost njihovog rada.

    "Analize pokazuju da je veliki broj rukovodilaca u odnosu na izvršioce i da nedostaju analitičke i strateške funkcije, odnosno određeni profili koji bi podigli kvalitet usluga", rekla je ona.

    Po njenim rečima, postoje velike neracionalosti u organizovanju poslova u školstvu i zdravstvu.

    Govoreći o planu otpušanja 14.500 ljudi koji su višak u javnom sektoru, Udovički je rekla da to neće doneti radikalne promene, ali da će se u narednim fazama raditi dublje promene u funkcionisanju državnih službi.

    "Zadatak za novu vladu biće da pojača upravljanje ljudskim resursima, da se tačno zna ko ulazi u službenički sistem i kako mu napreduje karijera, kao i postoje precizni propisi o otpuštanju onih koji loše rade", rekla je Udovički.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE