Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hollande zbog protesta menja Zakon o radu?

    Predsednik Francuske Francois Hollande danas je isključio mogućnost povlačenja nacrta zakona o radu, ali je dodao da će biti učinjene izvesne korekcije predloga o izmeni 35-časovnog nedeljnog radnog vremena.

    "Ideja nije da se povuče ono što nije još usvojeno i predstavljeno", rekao je Oland dan pošto su širom Francuske održani protesti zbog narta zakona koji će biti predstavljen 24. marta.

    Pre toga, predlog zakona treba da bude usaglašen sa sindikatima.

    Protesti su juče organizovani u više od 200 gradova u Francuskoj. Sindikati, studenti, nezaposleni i omladina pozivali su na povlačenje predloga zakona o radnom vremenu, koji je podelio čak i vladajuću Socijalističku partiju. Policija u Parizu nije izdala saopštenje o broju demonstranata, ali sindikati navode da se na ulicama francuske prestonice u sredu okupilo između 80.000 i 100.000 ljudi. Aktuelna socijalistička vlada osporava neprikosnoveno 35-časovnog nedeljno radno vreme, u pokušaju da sprovede reforme koje bi smanjila visoku stopu nezaposlenosti. Predlog zakona dozvoliće kompanijama da same organizuju alternativno radno vreme. Tako bi radnici mogli da rade do 48 sati nedeljno i 12 sati dnevno. U izuzetnim okolnostima, zaposleni bi mogli da rade i do 60 sati nedeljno. Francuske vlasti su 2000. godine skratile radnu nedelju sa 40 na 35 radnih sati. Predlog zakona okrenuo je vodeće sindikate i organizacije mladih protiv vlade, uoči predsedničkih izbora 201

    7. godine. Francuska u celoj EU ima najkraće zakonom zagarantovano radno vreme od 35 sati nedeljno.

    Slede Holanđani, koji rade od 36 do 40 sati, Danci – 37, Belgijanci – 38, Nemci – od 38 do 40, Portugalci od 38,3 do 40 sati, dok radna sedmica može da ima 48 sati u Grčkoj, Irskoj, Malti, Rumuniji, Italiji, Nemačkoj i Luksemburgu.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE