Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bajatović:Transport gasa kroz Ukrajinu biće prekinut 2019.

    Direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović izjavio je danas da će 2019. sigurno doći do prekida transporta gasa kroz Ukrajinu i da će tada Srbija sigurno ostati bez najvažnijeg pravca snabdevanja tim energentom.

    On je na Regionalnoj konferenciji "Energetske perspektive i efikasnosti" kazao da na odlučnost Rusije da prekine transport gasa kroz Ukrajnu ukazuju i podaci obveštajne zajednice.

    Prema njegovm rečima, Srbija mora da se pripremi za taj period, a jedna od mogućnosti je da proširi kapacitete skladišta gasa u Banatskom Dvoru sa 450 miliiona kubnih metara na milijardu i da izgradi još jedno skladište kapaciteta bar još 500 miliona, a može i milijardu kubnih metara.

    "Time bi uravnotežili kupovinu gasa na srpskom ržištu, smanjili transportne troškove i energetske rizike. To je dodatna energetska bezbednost, a privućićemo i tržišnu konkurenciju", naglasio je Bajatović.

    On je kazao da je rešenje i interkonekcija Srbije sa Bugarskom koja košta 60 miliona evra, ali da Srbija traži da za to dobije bespovratna sredstva EU kao što je dobila Bugarska, ali i druge zemlje EU.

    "Nama treba još 208 miliona evra da uložimo u unutrašnji gasovodni sistem da bi taj pravac snabdevanja gasom funkcionisao. Znači taj projekat nije 60 mliona evra već skoro 300 miliona evra da bi sve radilo kako treba", kazao je Bajatović.

    Prema njegovim rečima i izgradnja interkonekcije sa Hrvatskom ne bi bila problem, ali za to nema interesovanja.

    Bajatović je naglasio da očekuje da će u budućnosti interesi energetske bezbednosti pobediti političke i politikantske razloge zbog kojih se zemljama Jugoistočne Evrope ne omogućava pristup gasu iz Rusije ili Srednje Azije.

    Prema njegovim rečima, region Jugoistočne Evrope je žrtva birokratskih razmirica EU i Rusije, ali ne očekuje ;i da će neki vid dopremanja gasa biti uspostavljen.

    On je kazao i da je tržište gasa u Srbiji liberalizovano, da svako može da dobije licencu za trgovinu i da "Srbijagas" ne mora biti jedini trgovac tim energentom, ali da se do sada niko ozbiljan nije javljao za snabdevanje tržišta.

    Prema njegovim rečima kada bude prave trgovine gasom i prave konkurencije, što bi moglo biti 2018, onda će se videti gde je prava zarada, a to je na "flertu".

    "Nama Rusi nikada nisu naplatili penale za nepovučene količine gasa ili kad povučemo više nego što je dogovoreno ugovorom. Naš partner Gasprom nije prenosio rizike na Srbijagas a mi nismo prenosili na kupce", dodao je on.

    Godišnje potrebe Srbije za gasom su od 2,1 do 2,5 milijardi kubika.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE