Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Princ bi da tuži državu, ali prvo mora da plati struju

    Izjava princa Aleksandra Karađorđevića da će ići do kraja kako bi vratio imovinu oduzetu kraljevskoj porodici posle Drugog svetskog rata, odmah je izazvala reakciju, i to lično premijera Aleksandra Vučića.

    Karađorđević nije odmah reagovao na odluku Agencije za restituciju kojom je odbijen zahtev njegove porodice da im se vrati Dvorski kompleks na Dedinju. Međutim, princ za Novosti kaže da će nastaviti da se bori za svoje nasledstvo. Čekamo da se našoj porodici vrati ono što nam je nezakonitim Kardeljevim ukazom iz 1947. oduzeto.

    Imamo dobre advokate. Ukoliko ne naiđemo na razumevanje u okviru našeg pravosudnog sistema, ne preostaje nam ništa drugo nego da se obratimo sudu u Strazburu. Naše pravosuđe mora da ima sluha za ljudska prava i za demokratiju i kada je reč o porodici Karađorđević. Verujem da će država, ipak, pronaći dobro rešenje za nas.

    Karađorđevići su tražili imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938. podeljena na tri jednaka dela, a zahtev za restituciju podnelo je deset naslednika kralja Petra i prinčeva Tomislava i Andreja.

    Dvorski kompleks na Dedinju, koji obuhvata Kraljevski i Beli dvor i imanje površine 135 hektara, izuzet je iz restitucije jer je proglašen za kulturno dobro. Odlukom Agencije da nam se oduzme Dvorski kompleks bez naknade povređena je evropska konvencija o ljudskim pravima, kaže Karađorđević.

    Princ Karađorđević podseća da je u održavanje dvorova uložio dosta svog novca. Ne možemo više da trošimo svoj novac za ono što nije naše kaže on. Sigurno je da ne bismo dozvolili da Beli dvor propada, ako bi nam ga vratili. Čuvali bi ono što su nam preci ostavili. Ali, male su šanse da se to dogodi.

    Našoj porodici nije oduzet samo dvorski kompleks na Dedinju. Spisak imovine koja nam je oduzeta je dug. Verujem da će se na kraju, ipak, naći pravedno rešenje, zaključio je prestolonaslednik.

    Vučić: Prinče, prvo plati struju

    Najavu princa da će tužiti državu, nije "prećutao" premijer Aleksandar Vučić, poručivši Karađorđeviću da najpre plati struju. "Prvo ti plati struju koju si dužan Srbiji, pa onda tuži koga hoćeš", rekao je Vučić.

    Izneo je podatak da Karađorđević duguje EDB i "EPS Snabdevanju" oko 70.000 evra. Prema Vučićevim rečima, država je dala objekat Karađorđevićima na korišćenje i plaćala je sve, a taj objekat propada jer se ne održava, pa je red da i prestolonaslednik plati struju.

    Vučić je primetio da "svi žele, vole i hoće da napadnu državu, kada im padne na pamet, uz kuknjavu i žalopojke, što je "nacionalni sport u Srbiji". "Ne možemo da dođemo u Kalinovac i kažemo seljacima da duguju za struju, a on duguje 70.000 evra“", zaključio je Vučić prilikom posete Ubu.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE