Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kosovski biznis u rukama političara ili njihovih rođaka

    Predstavnici vlasti na Kosovu i poslanici lično su ili preko rođaka vlasnici ogromnog imanja, stečenog uglavnom od privatizacije društvene imovine nakon rata.

    Fabrike, lokali, poljoprivredna imanja prodata posle 1999. godine, danas vrede milione evra, mnogo više nego što su plaćena. Njihovi vlasnici su tokom sukoba na Kosovu bili na rukovodećim pozicijama u bivšoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova, prenosi prištinski list Zeri.

    Na listi kupaca koju poseduje list nalaze se braća, ali i članovi porodice komandanata bivše OVK. Lista prodatih društvenih preduzeća, koju je objavila Kosovska agencija za privatizaciju, otkriva imena komandanata i velike sume novca potrošene tokom privatizacije.

    Na listi kupaca nalazi se ortak brata Hašima Tačija, brat Sulejmana Selimija, brat Redžepa Selimija, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i mnogi drugi. Hašimov brat Blerim Tači i Fazli Cakići, biznismen iz Glogovca, vlasnici su kompanije Ilirija bilding.

    Cakići je, navodi Zeri, 2010. godine privatizovao društveno preduzeće Metamb u Prištini u iznosu od 2,6 miliona evra. Sledeće godine kupio je zemljište u Prištini u iznosu od 640.000 evra. Januara 2010. privatizovao je preduzeće Kosova elektro u vrednosti preko milion evra.

    Ramuš Haradinaj je 2010. godine privatizovao poljoprivredno zemljište u Izniću kod Dečana površine od 1.988,670.00 kvadratnih metara, u vrednosti od 70.000 evra.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE