Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radnik `zaratio` sa automobilskim gigantom

    Bivši radnik optužio Volskwagen da je uništavao dokaze potrebne za istragu oko varanja na testovima merenja izduvnih gasova, kao i da je zbog toga nepravedno otpušten sa posla.

    Volkswagen je uništavao dokumenta i ometao pravdu pošto je agencija za ekologiju, naveo je bivši radnik VW Daniel Donovan. On je u slučaju protiv VW kao uzbunjivač naveo da je nepravedno otpušten 6. decembra 2015. pošto je odbio da učestvuju u brisanju dokumenata i to prijavio nadležnima.

    U tužbi se navodi da je brisanje dokaza trajalo tri dana pošto je 18. septembra agencija za zaštitu okoline (EPA) objavila da je VW varao na testovima.

    Volkswagen je priznao da je programirao oko 600.000 dizel vozila u SAD da se uključuju kontrole za ispuštanje štetnih gasova tokom testova, a da se isključe kada su vozila na putevima jer se time poboljšavaju njihove performanse.

    Donovan je radio u odeljenju VW odgovornom za upravljanje elektronskim podacima u slučajevima povreda i odgovornosti za proizvode. U tužbi se navodi da je otpušten "zbog svog odbijanja da učestvuje u postupcima koji bi oštetili dokaze i omeli pravdu" u istragama EPA i ministarstva pravde SAD.

    Donovan, koji je radio u VW kancelarijama u Mičigenu, naveo je da je odeljenje te kompanije za informacione tehnologije nije prestalo da briše podatke do 21. septembra, pa je svoju zabrinutost prijavio nadležnima, navodi se u tužbi.

    Prema tužbi, on je otpušten zato što je VW verovao da će ministarstvu pravde ili FBI prijaviti brisanje podataka i ometanje pravde. U tužbi se navodi da je VW prekršio zakon Mičigena o zaštiti uzbunjivača.

    Volkswagen je saopštio da odlazak Donovana iz kompanije nije povezan sa skandalom s izduvnim gasovima i da je njegova tvrdnja o nepravednom otpuštanju neosnovana.

    Automobilski gigant je već suočen s mogućim kaznama i do 20 milijardi dolara po tužbi vlade zbog zagađenja, kao i stotinama tužbi nezadovoljnih vlasnika automobila.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE