Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Opšti HAOS zbog prijemnog: „Provaljeni“ testovi, ĐACI ispred Ministarstva traže ostavku ŠARČEVIĆA

    Građani Srbije danas su svedoci teškog skandala nastalog tokom prganizacije prijemnog ispita za srednje škole jer je test iz matematike „neko prodao“, a verovatno je „provaljen i kombinovani test“.

    Osmaci zbog svega ispred Ministarstva prosvete traže poništenje završnog ispita i ostavku resornog ministra Mladena Šarčevića. Osmaci su protest počeli ispred Ministarstva prosvete, ali kako im se niko nije obratio, prošetali su nekoliko metara niže, ispred zgrade Vlade gde su nastavili protest. Zatim su se vratili ispred ministarstva, gde su seli na put i blokirali ulicu uzvijukući „nećemo prijemni“.

    Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda odložen je preventivno jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom.

    Ministar prosvete Mladen Šarčević je potom potvrdio da je test „provaljen“ i to da se to dogodilo u nekoj školi i najavio da će biti smena.

    Zatim je izjavio i da je velika je mogućnost da je „procurio“ i kombinovani test u okviru polaganja završnog ispita za učenike osmih razreda. On navodi da će sutra ipak biti održano polaganje rezervnog kombinovanog testa. Na pitanje Insajdera da li postoji mogućnost da bude poništena mala matura, kao što je to bilo 2013. godine, Šarčević navodi da nema razloga za to.

    Govoreći o procurelom testu iz matematike, Šarčević je kazao da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je zatajilo negde na terenu.

    „Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga“, najavljuje Šarčević. „Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo“, dodao je on.

    Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine „sve biti digitalno“.

    Podsetimo, Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je jutros da je polaganje testa iz matematike, u okviru završnog ispita za učenke osmih razreda, odloženo.

    Trebalo je da osmaci počnu rešavanje zadataka iz matematike u devet časova, i da test rade do 11 časova. Međutim, polaganje testa je odloženo za četvrtak, takođe od devet do jedanaest.

    Izvor: BIZLife/N1/Insajder/B92/Večernje Novosti

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Komentari

    • jasna

      Šta je "Rezervna kesa" u 21. veku? Ovo pokazuje koliko mi zaostajemo za svetom, koliko smo zatvoreno društvo, koliko je prevaranata i ostalih koji kupuju-prodaju, ovo je ogromna šteta za decu i budućnost ove zemlje.

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE