Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatski mediji pišu o VELIKOJ POBEDI dužnika u „švajcarcima“

    Korisnici kredita u švajcarskim francima pobedili su banke i to je prva uspešna kolektivna parnica u Hrvatskoj, piše portal Index.

    Naime, Vrhovni sud potvrdio je presudu Visokog trgovačkog suda, te će korisnici kredita sada moći da pojedinačno tuže banke i traže povrat novca koji su preplatili po osnovu valute.

    Advokat Doroteja Jurčić iz zagrebačkog Advokatskog društva Dragičević i partneri, koje je punomoćnik Saveza Potrošač, tužioca u kolektivnoj parnici, za Index kaže da su sada korisnicima kredita otvorena vrata za podnošenje pojedinačnih tužbi kako bi dobili povrat preplaćenog novca.

    Smatra da se radi o velikoj pobedi jer je ovo prva kolektivna parnica u Hrvatskoj koja je uspešno okončana.

    “Tom presudom je sada potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda koja je već i dosad bila punomoćna i pružala je potrošačima zaštitu u pojedinačnim predmetima. Međutim, s obzirom na revizije banaka, uvek je postojala mogućnost da će presuda Vrhovnog suda biti drugačija”, kaže Jurčić.

    Sud je utvrdio da su korisnicima kredita povređena prava jer su banke u ugovore o kreditu ugradile nepoštene i ništavne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švajcarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo”, objavio je Vrhovni sud.

    Trgovački sud je u julu 2013. presudio u korist Saveza udruženja za zaštitu potrošača Potrošač, koji je zbog kredita u „švajcarcima“ tužio osam banaka. Banke su se na tu presudu žalile, ali Visoki trgovački sud odbio je njihove žalbe i potvrdio presudu Trgovačkog suda.

    Na kraju je cela priča završila na Vrhovnom sudu, presudom u korist dužnika. Prema nekim ranije iznetim procenama, radi se o ukupnom iznosu od 10 do 15 milijardi kuna, odnosno nešto više od dve milijarde evra.

    Nakon ovakve presude, oglasilo se Udruženje hrvatskih banaka, navodeći da će banke razmotriti preduzimanje daljih pravnih koraka koji im stoje na raspolaganju u Hrvatskoj i na evropskom nivou.

    Izvor: Index

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE