Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Plaćanje kroz BLOKČEJN: Švedska centralna banka testira digitalnu valutu!

    Riksbank, švedska centralna banka, započela je testiranje e-krune, čime se znatno približila izdanju digitalne valute centralne banke (CBDC).

    Banka je želela da naglasi da nije doneta odluka o korištenju digitalne valute centralne banke (CBDC), već je ovo pilot projekat koji će biti u funkciji godinu dana, do februara 2021. godine.

    Ako i kada se e-kruna formalno pokrene za upotrebu, ideja je da bi ta valuta koju pokreće blokčejn pokretala konvencionalna plaćanja i bankarske aktivnosti širom zemlje. Umesto plaćanja kreditnom karticom ili potrošnje fijatske valute, svakodnevna transakcija mogla bi se prebaciti na blokčejn.

    Kako e-kruna može da utiče na švedsku ekonomiju, delom zavisi od dizajna valute. Otuda potreba za pilot projektom. Probni korisnici će držaće e-krunu u digitalnom novčaniku odakle će moći da vrše uplate i primaju uplate.

    Pored toga, naći će se rešenja i za pametne satove i kartice. Možda će se istražiti i korišćenje valute kada niste na mreži.

    Digitalni novčanik je spreman za upotrebu kada ga aktivira korisnik sprojen na DLT (decentralizovano vođenje evidencije transakcija), uglavnom banke.

    Švedska je druga zemlja (posle Bahama) koja je otkrila ono što bi izgledalo kao prava delujuća nacionalna kripto valuta.

    Osnivanje CBDC-a u Švedskoj čini se da odgovara postojećem švedskom senzibilitetu – zemlja je već jedno od bezgotovinskih društava na svetu.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE