Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić o KOMERCIJALNOJ: Pravi trenutak za prodaju, vrednost bi joj samo padala

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je bio pravi trenutak za prodaju Komercijalne banke, s obzirom na to kako se tom bankom rukovodilo, a “cifre su joj padale”.

    “Vrednost bi joj samo padala, vidite kako smo rukovodili i Privrednom bankom i Agrobankom, pa smo morali svi da platimo 400, 500 miliona evra”, kazao je Vučić na pitanje o iznosu za koji je prodata Komercijalna banka.

    Prema njegovim rečima, “put” opcija od 250 miliona evra je bilo najbolje rešenje za državu jer nismo imali najbolji menadžment svih tih godina, što se, kako je naveo, odnosilo I na EBRD kao akcionara i na državu preko njenih predstavnika. “Najbolja je bila put opcija”.

    “Ja sam možda mislio da to treba da se zadrži, drugi u našim institucijama su mi rekli kako se upravljalo Agrobankom, Privrednom bankom i na kraju smo morali da platimo 400-500 miliona evra. Imamo jednu srpsku banku to je Poštanska štedionica, gledaćemo da je osnažimo”, kazao je Vučić.

    On je istakao da je kupac Komercijalne banke moćna NLB banka, u kojoj je 75 odsto američki kapital. Dobićemo treću po jačini banku, nikakvih posledica po nas”, kazao je Vučić.

    Srbija je svojih 83,23% običnih akcija Komercijalne banke prodala Novoj ljubljanskoj banci (NLB) za 387,02 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

    To znači da je država svoj udeo u toj finansijskoj instituciji prodala za cenu koja približno odgovara ukupnoj vrednosti banke na Beogradskoj berzi, ali i po ceni koja je 40 odsto niža od one koji je plaćala kada je akcije otkupljivala od Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodne finansijske korporacije.

    Država Srbija je u procesu pripreme za kompletnu privatizaciju otkupila veliki deo akcija od tih investitora potrošivši 265 miliona evra za oko 35 odsto akcija.

    Dogovoreno je i da će država prihodovati od kamate po stopi od 2% godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije, a ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, čime bi Srbiji sledovalo oko 31 miliona evra.

    Takođe, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Srbija dobiti još približno 26 miliona evra, navodi se u saopštenju.

    Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vladimir Medan je ovog meseca u intervjuu za Večernje novosti izjavio da je ta finansijska institucija u 2019. godini ostvarila profit od 75,3 miliona evra.

    https://www.bizlife.rs/biznis/banke/overena-prodaja-komercijalne-banke-srbiji-450-miliona-eur/

    Kupovinom Komercijalne NLB preuzima jednu od najvećih banaka u Srbiji sa 2.700 zaposlenih i 200 filijala od kojih je nekoliko u zemljama u okruženju.

    Predsednik Izvršnog odbora NLB Blaž Brodnjak je kazao da će se ovom transakcjom tržišni udeo u ukupnoj aktivi te banke u Srbiji povećaće na preko 12%, čime će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji.

    Nakon potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje Evropske centralne banke (ECB), Narodne banke Srbije (NBS) i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i Komercijalna banka, te će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    Komentari

    • moler sa sajtom

      Evo verujem. Isto i Deda Mraz kaze. I doktor u Lazi.

    • Pera

      “Lepo” obrazloženje o razlozima poklanjanja jedine banke sa većinskim udelom države i to banci NLB sa većinskim američkim kapitalom...Razlog, loše upravljanje bankama koje je nabrojao. Ali Komercijalna banka je dobro poslovala ? Komercijalna banka ima najveću deviznu štednju gradjana, depozite privrede. Ako se zbog lošeg upravljanja, umesto postavljanja sposobnog Menadžmenta, vrši prodaja i to na štetu države, kakav postupak po analogiji proističe iz lošeg upravljanja državom ? Prodaja ove banke je državno štetan posao i trebalo bi ga sprečiti. Još je čudnija ideja o banci Poštanska štedionica ? Hoće li neko odgovarati za izdaju državnih interesa ?

    • ARMANDO KANJACO

      ja kada sam otvarao racun u Komercijalnoj banci mislio sam da mi je racun otvoren u srpskoj banci.Sada je to Američkaa banka, a ta zemlje me je bombardovala...imamo li mi ponosa ljudi.

    • Bor Boranin

      ŠTA ĆE NARODU BANKA? Е, господине Вучићу, који домаћин даје да му комшија чува новчаник. Ви народног новчаника сте преселили негде тамо далеко, а прокламујете се за спасиоца народа. Народ би рекао "шије ми га Ђуро", а добро би било да то објасните себи не народy, багро идиотска.

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE