Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svi znamo za SLAVNU ČETVORKU, ali niko od njih nije uspeo sam

    Uz tehnološke kompanije Epl, Majkrosoft, Tviter ili Fejsbuk stoje četiri veoma poznata svetska imena. Međutim, Stiv Džobs, Bil Gejts, Džek Dorsi i Mark Zukerberg nisu čitav posao odradili sami. Jer da jesu, ove kompanije možda ne bi bile poznate širom sveta.

    Epl

    Stiv Vozniak osnovao je kompaniju Epl zajedno sa Stivom Džobsom 1976. godine.

    Vozniak je u to vreme radio u kompaniji Hjulit-Pakard i sa njima je pokušao da podeli dizajn kompjutera koji je sam osmislio. Međutim, kada u tome nije uspeo, Stiv Džobs koji je tamo radio preko leta, predložio mu je da pokuša da proda verziju dizajna trećoj osobi. To im je pomoglo da sakupe kapital koji su koristili za pokretanje Epla.

    Kako je Epl rastao, Vozniak je osetio da ga je naglasak na marketingu ometao kao inženjera, konačno je iz kompanije otišao 1985. godine, ali je on i dalje jedini pronalazač više Eplovih proizvoda, uključujući i Mikroračunar sa video dispejem.

    Iste godine kada je napustio Epl, Vozniak je počeo da radi na Univerzitetu Berkli, pod lažnim imenom Roki Klark i osnovao kompaniju koja je izgradila prvi univerzalni daljinski upravljač.

    Međutim, Vozniak je i dalje na službenom spisku zaposlenih kompanije Epl, ali i vlasnik akcija.

    Treći saosnivač Epla bio je autor prvog logotipa kompanije Ronald Vejn koji je bio vlasnik 10 odsto kompanije čitavih 12 dana i koje je prodao za 800 dolara.

    Tviter

    Džek Dorsi je igrao veliku ulogu u razvoju Tvitera, ali nije bio osnivač kompanije. Tviter je nastao od Odea, podkasta koju su osnivali Noa Glas i Evan ‘Ev’ Vilijams.

    U nekom trenutku razvitka Odea Vilijams je tražio od svog tima da smisli svežu ideju. Predlog veb dizajnera Džeka Dorsija iz kompanije Odeo privukao je pažnju Glasa.

    Vilijams je ubrzo kupio kompletan Odeo-uključujući i Tviter i promenio ga u Obvious Corp i navodno otpustio Glasa. Razlog nije sasvim jasan, mada postoji verovanje da su Vilijams i Glas bili u sukobu.

    Danas je Vilijams izvršni direktor Tvitera i još uvek ima udeo u kompaniji, ali je sada osnivač i direktor izdavačke platforme Medium. Glasu je dao neku zaslugu i na njegovom Tviteru piše: „Ja sam ovde započeo”, ali o njemu se u javnosti ne zna mnogo.

    Majkrosoft

    Majkrosoft je osnovan 1975. godine zajedničkom aktivnošću dva srednjoškolska prijatelja Bila Gejtsa i Pola Alena.

    Ime je osmislio Alen (prvobitno je to bilo Micro-Soft) i tako je i lansiran.

    Međutim, on je napustio Majkrosoft 1982. godine kada mu je dijagnostifikovan rak koji utiče na imuni sistem. Rak mu se povratio 2009. godine, a 2018. je objavio da se rak vratio po treći put. Alen je umro ubrzo nakog što je napunio 65 godina.

    Bio je filantrop, tokom života je donirao više od dve milijarde dolara.

    Fejsbuk

    Pet osnivača Fejsbuka bili su školski drugovi sa Harvarda. Zukerberg, koji je bio glavni pokretač thefacebook.com, kako se tada zvala stranica, angažovao je cimere Moskovica i Hagza, kao i još dva prijatelja koji su mu pomogli da razvije Fejsbuk.

    Prvi investitor kompanije Fejsbuk bio je Eduard Saverin koji je preuzeo ulogu poslovnog partnera u ranim fazama Fejsbuka.

    Moskovic je, želeći da pomogne Zukerbergu da proširi veb lokaciju, naučio programski jezik za „nekoliko dana”, kako kaže Zukerberg i tada je postao prvi tehnološki direktor kompanije.

    Hags je bio portparol, PR stručnjak, predstavnik službe za korisnike i sve ostalo sa čime se suočavaju korisnici.

    Poslednji saosnivač bio je autor prvog logotipa Fejsbuka, Andrev MekKolum.

    Međutim, ekipa je počela da se raspada odlaskom Saverina koji je na kraju tužio Fejsbuk zbog kršenja prava svojine. Nakon napuštanja kompanije ostalo mu je 4 odsto akcija, a danas živi u Singapuru. MekKolum je napustio Fejsbuk 2006. godine, a samo godinu dana kasnije Hags je otišao. Zaradio je 500 miliona dolara od akcija kompanije a nedavno je napisao knjigu pod nazivom „Fer udarac: Preispitivanje nejednakosti i kako zarađujemo”, navodeći sopstveno bogatstvo, od kojeg je većina proizašla iz njegovog vlasništva u Fejsbuku koje je 2 odsto. Moskovic je napustio kompaniju 2008. ali je i dalje vlasnik 7,6 odsto akcija Fejsbuku.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Komentari

    • ivica

      hahahahahaaaaaaa oni su vlasnici ovih kompanija koliko i naši političari što se pitaju za Srbiju

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE