Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova žrtva koronavirusa u Srbiji

    Klinički centar Vojvodine je saopštio da je, uprkos intenzivnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja, na Klinici za infektivne bolesti u subotu uveče preminuo 62-godišnji pacijent iz Kikinde inficiran koronavirusom. To je ukupno jedanaesta žrtva koronavirusa u Srbiji.

    U poslednja 24 sata u AP Vojvodini testirano je 49 osoba na prisustvo koronavirusa, a bolest je potvrđena kod njih 15. Na Klinici za infektivne bolesti KC Vojvodine trenutno se leči 35 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa COVID-19.

    „Od toga, četiri pacijenta se nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije, a nad svim pacijentima obolelim od COVID-19 koji su hospitalizovani i dalje se primenjuje dvadesetčetvoročasovni monitornig“, navedeno je u saopštenju.

    Na teritoriji AP Vojvodine trenutno se prati više od 6.000 kontakata od ukupnog broja obolelih pacijenta.

    Preminuli iz Šapca se ne vodi kao žrtva COVID-19

    Povodom smrtnog slučaja koji se pre tri dana dogodio u Šapcu, a koji je doveden u vezu sa korona virusom, oglasila se epidemiolog Zavoda za javno zdravlje prim, dr Dragana Radojičić. Prema njenim rečima, rezultati su pokazali da je preminuli bio zaražen.

    Pacijent je u svojoj sluzokoži imao virus Covid 19. Osoba je, nažalost, preminula, ali se sve to toliko brzo desilo da je izolacija potvrđena posle smrtnog ishoda, a pacijent je imao samo dva dana blaže tegobe.

    „Imao je jako veliki broj bolesti o kojima nije vodio računa: dijabet, gojaznost, hipertenzija, astma. Tako da ovo ne podvodimo pod slučaj da je osoba izgubila život zbog Covid 19.“

    Epidemiološkim istraživanjem utvrđujemo ko treba da bude u izolaciji. Dosadašnja iskustva kažu da je osoba infektivna dva dana pre nego što se pojave prvi simptomi.

    S obzirom na to da su se prvi simptomi pojavili 23. marta mi smo uzeli kontakte od 20. marta i od tog momenta vršimo samoizolaciju u trajanju od 14 danas. To podrazumeva da je sa nekim bio u bliskom kontaku duže od 15 minuta, u zatvorenom prostoru, a ne neko ko je prošao pored njega, rekla je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje prim. dr Dragana Radojičić.

    Svi ostali uzorci koje je Zavod za javno zdravlje Šabac poslao na testiranje su negativni.

    U Srbiji je do sada registrovano ukupno 659 potvrđenih slučajeva COVID 19.

    Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

    Izvor: N1, Danas, BIZLife

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE