Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Paket od 5 mlrd. evra: 7 KLJUČNIH MERA pomoći privredi i građanima

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će paket pomoći privredi koji priprema Vlada Srbije biti u vrednosti oko pet milijardi evra.

    On je u intervjuu za TV Prva kazao da je država u mogućnosti da toliko novca izdvoji za privrednike zbog toga što su javne finansije u dobrom stanju i zato što postoji budžetska rezerva, ali će se država za te namene zaduživati na domaćem i međunarodnom tržištu.

    Kompletan paket mera biće predstavljen u utorak, 31.marta, a ovo su ključne:

    1. MINIMALAC za sve preduzetnike, mala i mikro preduzeća tokom tri meseca, bez obzira da li li su radili i isplaćivali zarade radnicima. Za to će biti izdvojeno oko 700 miliona evra. Na te mere moći će da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10 odsto radnika.

    2. ODLAGANJE POREZA I DOPRINOSA preduzetnicima, mikro i malim preduzećima za sledeću godinu.

    3. POVOLJNI KREDITI u iznosu od 2 milijarde evra koje će država podržati sa 480 do 600 miliona evra za srednja, mala i mikro preduzeća. Godišnja kamatna stopa bi trebalo da bude 3,57 odsto na dinarska sredstva, a država će dati garanciju na tri godine.

    4. KREDITI Fonda za razvoj u iznosu od 200 miliona evra za kreditiranje firmi pod najboljim uslovima, odnosno da kamata na evre ne bude veća od jedan odsto, sa grejs periodom od devet do 12 meseci.

    5. KOORPORATIVNE OBVEZNICE koje imaju mogućnost da izdaju srednje i velike kompanije otkupljivaće država i na taj način će obezbediti novac za poslovanje.

    6. DRŽAVNA POMOĆ kompaniji Er Srbija, jer u vanrednom stanju ne važe zabrane o državnoj pomoći javnim i državnim preduzećima.

    7. 100 EUR POKLON svim građanima, što bi bio izdatak od 520 miliona evra.

    https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/drzava-placa-minimalac-svim-preduzetnicima-u-naredna-3-meseca/

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE