Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MAT: Negativni uticaj COVID-19 na srpsku industriju veći nego krizne 2008.

    Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i medjugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

    „Negativni efekat uticaja virusa na dinamiku industrijske proizvodnje premašio je uticaj ekonomske krize iz 2008. godine“, navodi se u novom broju MAT-a.

    Dodaje se da investiciona aktivnost nije zaustavljena, ali je bitno usporena.

    „Tekućeg rasta potrošačkih cena u aprilu nije bilo, a medjugodišnji porast je osetno ispod donje granice ciljanog intervala“, ističe se u MAT-u i navodi da je ukupna industrijska proizvodnja u aprilu medjugodišnje smanjena za 16,6 odsto, tako da je nakon porasta u prvom tromesečju od 4,4 odsto, u periodu januar-april zabeležen pad od 0,8 odsto.

    Sektor u kome je izazvan takav pad ukupne industrijske proizvodnje je preradjivačka industrija, sa medjugodišnjim padom u aprilu od 19,9 odsto i u periodu januar-april od 0,6 odsto.

    Elektroprivreda je u aprilu medjugodišnje pala za 0,9 odsto, a u periodu januar-april 4,6 odsto. Rudarstvo je u aprilu imalo simboličan pad proizvodnje od 0,1 odsto, a u periodu januar-april zadržalo je porast od 6,6 odsto.

    Medjugodišnji porast, i u aprilu (2,1 odsto) i u periodu januar-april (4,6 odsto), imala je jedino proizvodnja energije, svi ostali namenski sektori imali su medjugodišnji pad proizvodnje i u aprilu i kumulativno.

    Proizvodnja motornih vozila i prikolica je u aprilu medjugodišnje smanjena za 84 odsto, a kragujevački Fijat je suočen ne samo sa nedostatkom tražnje, već i sa nedostatkom delova za proizvodnju, istakli su autori MAT-a.

    Procenjeno je da je delimičan oporavak industrijske proizvodnje u maju verovatan, na šta upućuju i rezultatimajske ankete u više od 1.300 preduzeća u Srbiji. Veliki broj preduzeća je najavio da će raditi sa dve trećine ili polovinom kapaciteta (metalska industrija, tekstilna industrija), ili će raditi sa minimalnim kapacitetom ili uopšte neće raditi (proizvodnja motornih vozila i delova zaautoindustriju, najveći deo industrije nameštaja, deo proizvodnje opreme za domaćinstva).

    „Oporavak može biti samo delimičan ne samo zbog tražnje u zemlji, već posebno zbog problema u zemljama koje su naše glavne izvozne destinacije i zemljama snabdevačima repriomaterijala“, smatraju autori MAT-a.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE