A u paralelnom univerzumu: Zabrana "maltretiranja" porukama van radnog vremena

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  A u paralelnom univerzumu: Zabrana “maltretiranja” porukama van radnog vremena

  Političar iz Bruklina, Rafael L.Espinal junior u četvrtak je pred gradskim većem u Njujorku predstavio predlog zakona o “isključivanju od posla”. Prema nacrtu zakona, nezakonito je da poslodavci od zaposlenih traže da odgovaraju namejlove i SMSporuke koji im stignu van radnog vremena.

  Za povredu tog prava zaposlenih, poslodavac bi gradu morao da plati kaznu u iznosu od250 dolara, a zaposlenom još 500 dolara. Sličan zakon Francuska je već donela u januaru 2017. godine, a primenjuje se nakomapanije koje imaju više od 50 zaposlenih.

  Granica između posla i privatnog života se izgubila”,tvitnuo je Espinal prošloga petka. “Moj predlog bi štitio zaposlene od uznemiravanja u njihovo slobodno vreme.”

  Prođe li, zakon će se odnositi na privatne poslodavce s deset i više zaposlenih i sprečavaće upravu da zahteva komunikaciju s radnicima koji nisu u smeni, koji su na na godišnjem, koriste slobodne dane ili su bolesni.

  Poslanik iz Bruklina, Espinal, rekao je za CNN da je puno zaposlenih Njujorčana koji ne znaju ni kada im radni dan počinje, ni kada završava, jer su stalno vezani uz telefon. Kazne bi bile još oštrije za poslodavce koji se pobune ili ako otpuste radnika koji odluči ne reaguju na taj način komunikacije.

  Zaposleni će imati rok od dve godine da prijave takve incidente.

  “I dalje možete da radite, komunicirate sa svojim šefom, ali ovo samo kaže da, kada osećate da vam je dosta i da više ne možete, imate mogućnost i pravo da se isključite”, rekao je Epsinal.

  Espinal se nada da će predlog postati zakon već ove godine, pišeThe Daily Mail.

  Izvor: Nedeljnik/The Daily Mail

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE