Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Adaptogene biljke koje PRODUŽAVAJU život

Adaptogeni se odnose na biljke i korenje koje se “prilagođava” onome što naše telo treba i pomaže mu u odupiranju od bolesti i stresa.

Starenje je prirodan, neizbežan proces koji svako mora doživeti i ne može se sprečiti, ali se može usporiti pomoću ishrane. Tokom poslednjih nekoliko godina adaptogene biljke su ušle u svet zdravlja.

Adaptogeni se odnose na biljke i korenje koje se “prilagođava” onome što naše telo treba i pomaže mu u odupiranju od bolesti i stresa.

Ovo su četiri vrlo snažna adaptogena koje treba koristiti svakodnevno:

Bosiljak – adaptogena biljka koja se koristi za smanjenje stresa. Ranija istraživanja sugerišu da uzimanje ekstrakta listova bosiljka dva puta dnevno nakon obroka smanjuje depresiju, ali potrebna su dodatna istraživanja.

Cimet – još jedan začin koji se pokazao kao lekovit. Neka su istraživanja pokazala da cimet snižava nivo šećera u krvi i poboljšava otpornost na insulin. Istraživanja o prednostima ovog začina još uvek nisu dovoljna, ali dodavanje cimeta u ishranu može biti jednostavan način za prevenciju dijabetesa.

Žalfija – list žalfije se u prošlosti mnogo koristio. Nedavna istraživanja pokazala su da poboljšava funkciju mozga i pamćenje, naročito kod osoba koje imaju početak Alchajmerove bolesti. Dakle, sledeći put kad tražite biljku ili začin koju biste dodali u svoj obrok, probajte da to bude žalfija.

Kurkuma – nadaleko je poznata po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Povećana upala u celom telu može povećati rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. Dodavanjem kurkume tokom kuvanja je jedan od načina da zaštitite svoje zdravlje.

Izvor: BIZLife/Metro

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE