Afrička kuga POD KONTROLOM, tvrdi ministar

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Afrička kuga POD KONTROLOM, tvrdi ministar

  Afrička kuga svinja pod kontrolom, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ističući da nije bilo novih prijavljenih slučejeva te bolesti.

  “Situacija sa afričkom kugom svinja je pod kontrolom i do sada je bila registrovana samo u tri mladenovačka sela: Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku, o čemu je javnost obaveštena. Nema novih pojava”, kazao je on novinarima.

  Nedimović je istakao da su se nadležne službe spremile kao da će biti pojave afričke kuge na još deset mesta, s nadom da se bolest neće nigde više pojaviti.

  “Imao sam sastanke pre dva-tri dana s proizvođačima svinja, juče s prerađivačima i sa svima imamo sinhronizaciju”, kazao je on.

  Dodao je i da su kolege iz Bosne i Hercegovine ublažile zabranu uvoza svinjskog mesa iz Srbije, a sledeće nedelje očekuje razgovore s ministrima iz Crne Gore i Severne Makedonije.

  Istakao je da će “dati sve od sebe” da nivo zabrane uvoza svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije u okolne zemlje bude spušten u narednih deset do petnaest dana, a da potpuna liberalizacija bude u novembru.

  On je ponovio da pojava afričke kuge svinja neće uticati na najavljeni prestanak vakcinacije od klasične kuge svinja u oktobru, što je jedan od uslova da Srbija izvozi svinjsko meso u EU.

  “Od 2020. nećemo imati vakcinaciju od klasične kuge svinja, osim na južnim padinama Fruške Gore i delu Mačve”, očekuje Nedimović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE