Agencije pred bankrotom: NEIZVESNA sudbina zamenskih vaučera

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Agencije pred bankrotom: NEIZVESNA sudbina zamenskih vaučera

  Vlasnici osam turističkih agencija tražili su brisanje iz registra, odnosno ukidanje licence za obavljanje delatnosti. Stručnjaci smatraju da bi zbog pandemije bar još 50 malih organizatora putovanja moglo da stavi katanac.

  To bi, kako sada stvari stoje, moglo da ugrozi i realizaciju zamenskih putovanja, na koje građani imaju pravo zahvaljujući uredbi Vlade Srbije. Na osnovu tog propisa građani koji zbog virusa korona nisu otputovali na već plaćeno letovanje, dobili su mogućnost da na istu destinaciju odu sledeće godine.

  Turistima koji žele novac nazad, uplaćena suma bi trebalo da bude vraćena posle 14. januara 2022. godine.

  Iako su vaučeri o zamenskim putovanjima osigurani polisom koju bi trebalo da ima svaka turistička agencija, to ne znači da će i svi putnici moći da ih iskoriste, ukoliko one bankrotiraju i zatvore se.

  Da li će polisa pokriti vrednost vaučera svih putnika pojedine agencije, zavisi od samih osiguravajućih kuća, ali i od razloga za bankrot. Jer, ukoliko ona pokrene istragu o poslovanju agencije i uzrocima propasti, putnici bi mogli ostati bez nadoknade.

  Kako Novosti saznaju, ima dosta agencija koje nisu izmirile dugovanja prema osiguravajućim kućama, iako su bile u obavezi, tako da aranžmani njihovih putnika nisu ni osigurani.

  Nedavno je i ministar turizma Rasim Ljajić izjavio da je do sada osam agencija tražilo da se brišu iz registra. To, međutim, nije konačan broj.

  “U Srbiji postoji 480 organizatora putovanja, dok se tačan broj posrednika ne zna. Za sada nijedan organizator putovanja nije propao, ali i dalje sugerišemo da bi to uskoro moglo da se dogodi”, objašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

  Seničić napominje da je sudbina zamenskih vaučera, u slučaju zatvaranja agencija, u rukama osiguravajućih kuća.

  Kako kaže, polisa osiguranja biće aktivirana u onom momentu kada agencija postane insolventna. Ali, to ne znači da će svima biti isplaćeni vaučeri.

  Zavisiće od slučaja do slučaja i od broja aranžmana koji u tom slučaju treba da se naplate. Polise koje bi pokrile sva putovanja, morale bi da koštaju mnogo više. Ovako, agencija plaća oko 4.000 ili 5.000 evra, a garancija pokriva putovanja i nastalu štetu do nekih 400.000 evra.

  “Ovo je sve samo ne jedna obična situacija. Problem je što se ne vidi kada će biti kraj. Ništa nije sigurno, pa ni vaučeri. Imamo polisu osiguranja, a da li će se isplatiti, odlučiće osiguravači ukoliko dođe do toga.”

  Turističkim agencijama je neophodna pomoć. Nema prometa već četiri ili pet meseci. I ovo što se radi je vrlo malo. U odnosu na ukupan promet, to je nekih pet odsto, objašnjava Seničić.

  “Sigurno je da će osiguravajuće kuće sve dobro ispitati, da li je bila namera ili ne, pa će tek nakon provere eventualno isplatiti putnike”, naglašava Seničić.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE