"Ako je istok EU kanta za đubre, mi smo deponija"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ako je istok EU kanta za đubre, mi smo deponija”

  Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović kaže da se roba različitog kvaliteta i sastava, a iste ambalaže, prepoznaje po deklaraciji i napominje da kvalitet robe koja dolazi u Srbiju kontroliše samo jedna ili dve osobe.

  Iste namirnice i proizvodi kao i nama, serviraju se i Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, kao i svim zemljama koje su priključene Evropskoj uniji 2004. godine i kasnije.

  Zato je premijer Slovačke Robert Fico dao Evropskoj komisiji rok do jeseni da počne da rešava problem različitog sastava istih proizvoda i zapretio embargom na namirnice iz Zapadne Evrope.

  Papović je gostujući u Dnevniku RTS rekao da Srbija ima mnogo većih problema od zemalja Višegradske grupe po pitanju robe koja se uvozi iz EU.

  “Ako članice Višegradske grupe kažu za sebe da su kanta za đubre Evropske unije, mi smo onda deponija”, ističe Papović.

  Goran Papović (Foto: MC)

  Goran Papović (Foto: MC)

  Objašnjava da se roba različitog kvaliteta i sastava, a iste ambalaže prepoznaje po deklaraciji.

  “Kad pogledate deklaraciju videćete da je ta roba iz pogona koji su otvoreni u Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj i imate kod nas na tržištu proizvode koji dolaze i iz Poljske i iz Češke. Mi masovno to kupujemo.”

  Kada potrošači vide da na deklaraciji piše uputstvo ili sastav na srpskom jeziku ili hrvatskom, makedonskom, onda znajte da je ta roba za treću zemlju. Gde je deklaracija na nemačkom, engleskom, francuskom, španskom, onda znajte da roba dolazi iz matičnih pogona, objašnjava Papović.

  Napominje da kvalitet robe koja dolazi u Srbiju kontroliše samo jedna ili dve osobe.

  “Mi smo odavno rekli da takav način kontrole otvara širom vrata za mito i korupciju, jer ne mogu jedna ili dve osobe da odlučuju šta je za nas u Srbiji najbolje. Veliki je pritisak uvozničkog lobija i proizvođača”, kaže Papović.

  Predsednik EK priznao

  Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker priznao je posle susreta sa slovačkim premijerom Robertom Ficom da zaista postoji problem dvostrukih aršina za namirnice i robe namenjene Zapadu i postkomunističkim članicama Evropske unije.

  Žan Klod Junker (Foto:Beta)

  Žan Klod Junker (Foto:Beta)

  Junker je ocenio da taj problem nije beznačajan i da je ta praksa različitog sastava neprihvatljiva, ali je rekao da veruje da neće biti potrebno da se zbog toga uvode novi evropski zakoni.

  “EK smatra da problem različitih proizvoda istog imena nije beznačajan, posvetiće mu punu pažnju”, kazao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ficom.

  Slovački premijer je na sastanak u Brisel došao kao emisar cele Višegradske četvorke koja poslednjih par godina sve glasnije zahteva da te zemlje prestanu da budu kanta za smeće Evrope i da Česi, Poljaci, Slovaci i Mađari imaju puno pravo da pod istim imenom dobiju robu istog sastava i kvaliteta.

  Izvor: RTS, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE