Ako mislite da je plastike u okeanima već previše - pročitajte prognozu za 2040. - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ako mislite da je plastike u okeanima već previše – pročitajte prognozu za 2040.

  Količina plastičnog otpada koja završi u okeanima i ubija život u moru mogla bi da se utrostruči u sledećih 20 godina, ukoliko se ne smanji proizvodnja plastike, navodi se u istraživanju.

  Potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu povećala se za vreme pandemije koronavirusa pa maske za lice i rukavice od lateksa svakodnevno plutaju azijskim plažama, objavila je nevladina organizacija International Solid Waste Association.

  Deponije širom sveta pune su plastičnih ambalaža za hranu i ambalaža za dostavu.

  Istraživanje koje su sproveli naučnici i stručnjaci, a naručio The Pew Charitable Trusts i Systemiq, ponudilo je rešenja koje bi moglo da smanji količinu plastike koja završi u okeanima za više od 80 odsto.

  U slučaju da se ne preduzme ništa, količina plastike koja svake godine završi u morima će da poraste sa 11 na 29 miliona tona, ostavljajući kumulativnih 600 miliona tona koje će okeani progutati do 2040. godine. To je jednako težini tri miliona plavih kitova, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Science.

  „Zagađenje plastikom utiče na sve, to nije tuđ problem, niti problem jedne zemlje, to je problem svih nas”, rekla je jedna od autorki istraživanja iz kompanije Pew i dodala da će se stvari pogoršati ako se ništa ne učini.

  Strategija za smanjenje plastike izložena u ovom istraživanju uključuje preusmeravanje stotina milijardi dolara iz ulaganja u proizvodnju plastike u neke druge alternativne materijale, postrojenja za recikliranje i razvoj upravljanja otpadom u zemljama u razvoju.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE