Ako nam EU uvede takse, struja "skače" i do 30 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ako nam EU uvede takse, struja “skače” i do 30 odsto

  Ako nam Evropa nametne takse na emisije ugljen-dioksida (CO2), koje se plaćaju na proizvodnju električne energije iz uglja, potrošači Zapadnog Balkana bi mogli da očekuju drastično poskupljenje struje.

  Uz gubitke na mreži, koji u našem regionu iznose i do 16 odsto, kilovati bi mogli da budu skuplji i do čak 30 odsto, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji “Elektroenergetika u regionu – razvoj tržišta”.

  Prema rečima predstavnice Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Jasmine Trhulj, cena prava na emisiju ugljen-dioksida iz termoelektrana na evropskom tržištu poslednjih meseci ubrzano raste.

  Kako je rekla, za emisiju jednog kilograma CO2 iz termoelektrana sada treba platiti od 22 do 24 evra. Po tom pitanju trenutno ne postoji vremenski rok. U toku je izrada studije za subvencije u sektoru uglja, i sa njom Energetska zajednica želi da počne razgovore na tu temu, rekla je Trhuljeva.

  “Čujemo da ima šumova da se zemljama Zapadnog Balkana uvedu takse za proizvođače električne energije zbog emisija ugljen-dioksida”, rekao je direktor Sektora za trgovinu na slobodnom tržištu EPS David Žarković.

  Mi sigurno nećemo ući u CO2 mehanizam, ali zamislite udar na cenu od 24 evra po megavat-satu, to bi bio veliki porast, rekao je Žarković i precizirao da se o uvođenju takse na emisije CO2 priča, ali da se ne zna da li će se to i dogoditi.

  Na Zapadnom Balkanu, Srbija ima najnižu cenu struje u regionu, dok Bugarska ima najpovoljniju cenu među zemljama Evropske unije.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE