Ako ne izdržavaju unučad, preti im gubitak nekretnine?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ako ne izdržavaju unučad, preti im gubitak nekretnine?

  Sindikat penzionera Hrvatske i Hrvatsko udruženje za ravnopravno roditeljstvo zatražili su izmenu Porodičnog zakona i Zakona o privremenom izdržavanju u delu koji se odnosi na obavezu baka i deka na izdržavanje unuka jer se time, kako navode, ugrožava materijalno, psihološko i zdravstveno stanje starijih osoba.

  Sindikat i udruženje pozvali su Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku na izmene zakona, upozorivši da im se obraćaju starije osobe radi besplatne pravne pomoći zbog prisilne naplate izdržavanja za unuke, dok, kažu, istovremeno nemaju novca ni za sopstvene potrebe.

  “Osim toga, preti im mogućnost gubitka prava vlasništva nad jedinom nekretninom u kojoj stanuju”, navode sindikat i udruženje, dodajući da to psihološki negativno deluje i loše utiče na njihovo zdravstveno stanje.

  Pritužbe starijih osoba, koje se žale na izdržavanja unučadi, odnose se na Porodični zakon uveden 2014. godine.

  Zakonom se propisuje mogućnost da bake i deke po roditelju koji ne plaća izdržavanje, a dužan je da ga plaća, budu sudski prisiljeni da plaćaju izdržavanje unucima.

  U saopštenju sindikat i udruženje upozoravaju da se u Hrvatsku uvode pravila kojima se širi krug obveznika izdržavanja, umesto uspostavljanja efikasnog mehanizma naplate izdržavanja od roditelja.

  Zbog toga sindikat i udruženje predlažu osnivanje alimentacionog fonda koji bi se aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti ne može da podmiruje finansijske obaveze prema detetu određene punomoćnom sudskom odlukom.

  Predlažu i da budu razrađeni kriterijumi za deke i bake koji opravdano ne mogu da preuzmu obavezu izdržavanja unuka.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE