Ako Reno pristane, biće TREĆI NAJVEĆI na svetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ako Reno pristane, biće TREĆI NAJVEĆI na svetu

  Fijat Krajsler predložio je spajanje sa Renoom kako bi se preoblikovala automobilska industrija, čime bi se stvorio treći najveći proizvođač automobila na svetu.

  Kombinovana kompanija bi proizvodila 8,7 miliona vozila godišnje i uštedela pet milijardi evra svake godine tako što bi delila istraživanja, kupovinu i druge aktivnosti, navodi se u saopštenju kompanije Fijat Krajsler.

  Dogovor bi ih doveo na treće mesto svetskih proizvođača automobila, a uštede bi se iskoristile za potrebna ulaganja u trku za proizvodnju električnih i autonomnih vozila.

  U saopštenju se ističe da sporazum neće uključivati zatvaranje postrojenja, ali nije rešio potencijalna smanjenja broja radnih mesta. Zajednička kompanija bila bi 50 odsto u vlasništvu deoničara Fijat Krajslera i 50 odsto dioničara Renoa.

  Odbor Renoa je posle sastanka u sedištu kompanije saopštio da će “sa interesovanjem proučiti” uslove predloženog spajanja.

  “Nakon pažljivog razmatranja uslova prijateljskog predloga FCA, bord direktora je odlučio da sa zainteresovanošću prouči mogućnost te poslovne kombinacije, sa aspekta jačanja proizvodne osnove Reno grupe i generisanja dodatne vrednosti za alijansu”, ističe se u saopštenju Renoa, preneo je Rojters.

  Deonice oba proizvođača skočile su posle vesti o spajanju, jer do toga bi moglo doći u trenutku kada postoji globalan pritisak za konsolidaciju na tržištu usled prelaska na električna vozila.

  Italijansko-američka kompanija Fijat Krajsler jača je na američkim i SUV tržištima, dok je Reno jači u Evropi i na razvoju električnih vozila.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE