Zavisni ste od "TO DO" liste? Znajte da je "NOT TO DO” podjednako važna!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zavisni ste od “TO DO” liste? Znajte da je “NOT TO DO” podjednako važna!

  Šta u vama izaziva vaša to do lista? Motiviše vas? Ili se dešava suprotno?

  Da li ste možda razmišljali o tome da napravite not to do listu? Ova lista ne znači da ćete popisati vaše loše navike koje želite da izbegnete, već je spisak zadataka za koje mislite da bi trebalo da budu obavljeni, ili vam je neko drugi tražio to, a svesni ste da vas ne vode višem cilju i da nije neophodno da ih vi obavljate. Stoga bi bilo bolje da ih ostavite neobavljenim, ili da ih delegirate nekom drugom.

  Kao što i u životu morate da znate da kažete „ne”, tako i u poslu morate da savladate tu lekciju.

  Not to do lista će u vaš život uneti mir. Nećete biti pod pritiskom zbog zadataka za koje mislite da morate da ih obavite, ili zbog onih koje niste obavili. Osim toga, to će u vaš posao uneti više transparentnosti i poboljšaće vaše odnose s kolegama i klijentima jer više nećete da dajete obećanja koja ne možete ispuniti.

  Evo kako ćete da je napravite.

  Sagledajte širu sliku zadataka 

  Pregledajte svoje beleške kako biste videli kojim zadacima dnevno najviše posvećujete vremena. Sve one poslove na koje trošite puno vremena a koji ne odgovaraju vašim poslovnim ciljevima, definitivno treba staviti na not to do listu. Isto se odnosi i na zadatke koji vam već dugo ‘stoje nad glavom’ i opterećuju vas.

  Postavite sebi nekoliko pitanja

  Jednom kada utvrdite potencijalne zadatke koje biste mogli uvrstiti na svoju not to do listu, preispitajte svaki od njih postavljajući sebi nekoliko pitanja. Zapitajte se da li taj zadatak doprinosi ostvarivanju vaših ciljeva. Ako je odgovor „ne”, proverite da li postoje neke negativne posledice zbog neizvršavanja zadatka i da li  je li taj zadatak hitan i važan. Ako je odgovor na ova pitanja takođe „ne”, taj zadatak definitivno treba da ide na vašu not to do listu.

  Pripremite neke odgovore

  Poenta not to do liste je da naučite da zadacima koji ne odgovaraju vašim dugročnim ciljevima kažete „ne”. U tom smislu, trebalo bi da razmislite kako da na najbolji način uljudno odbijete zahtev osobe koja želi da preuzmete neki zadatak.

  Ponovite

  Ako vam novi zadaci nailaze, ili ih možda sami planirate, testirajte ih koristeći prethodno navedene stavke. Da li ispunjavaju kriterijume za to do listu, ili možda za not to do listu? Ophodite se pažljivo prema svom vremenu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE