Nova polemika Kona i Radovanovića – na Fejsbuku

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Od početka epidemije nekoliko puta je na društvenim mrežama dolazilo do rasprava dvojice epidemiologa – doktora Predraga Kona člana kriznog štaba i njegovog bivšeg mentora doktora Zorana Radovanovića.

Novu takvu raspravu pokrenuo je Radovanović kada je podelio svoj tekst iz dnevnog lista Danas.

“Svima nam je bila dužnost da podržavamo naše kolege bačene u vatru protivepidemijske borbe. Granica podrške bila je pošteno obavljanje posla, makar uz pravljenje manjih ili većih grešaka.

Međutim, šibicarenje sa obolelima i umrlima prevršilo je meru.

Ostajem pri konstataciji da je to verovatno najveća prevara tokom više od 800 godina postojanja srpske medicine.

Provaljeni smo i obrukali smo se u svetu. Očekivalo se da Krizni štab prizna nedelo i počne da nam daje tačne podatke.

Umesto toga, usledile su konstatcije kako se, eto, desi poP neka greška u sistemu, kao da je, recimo, saopštavan broj od 327, umesto 329 novozaraženih.

Nažalost, broj nuđen javnosti uporno je bio višestruko umanjivan.

Tu nema više mesta nadi i apelima da se poštuju profesionalnost i istina”, napisao je Radovanović.


Usledio je Konov odgovor:

“Profesore Radovanoviću, nema ni govora da sam učestvovao u bilo kakvoj zaveri ili svesnom lažiranju bilo kojeg podatka u toku ove pandemije. Sve vreme radim na tome da se do kraja raščiste greške, posebno u oblasti informatičke podrške, sa kojom smo, na ovaj način, radili prvi put. Jedinu odgovornost koju prihvatam je što sam bio na planiranom odmoru od 10 do 19. juna. Po povratku 20. juna sam napisao pismo upozorenja Vladi republike Srbije. Teškoće u radu sa bazom Covid 19, po izjavi mojih saradnika počinju sredinom juna, pre toga ih nije bilo.

Eksperti SZO, koje predlažete da se pozovu su po mom mišljenju uvek dobro došli. Uostalom sve “škole” i kurseve SZO u vezi priprema za pandemijske situacije sam prošao. Na mnogima sam vrlo aktivno učestvovao i davao doprinos svojim prezentacijama.

Ostajem na ovom poslu do razrešenja, eventualne teške zdravstvene sprečenosti ili do prestanka pandemijske pretnje u skladu sa Hipokratovom zakletvom i svojom profesionalnom obavezom”, napisao je Kon.


Izvor: Nedeljnik

Foto: BIZLife

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.