Pravi primer zašto NE SMETE da pijete lekove na svoju ruku

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

„Ja čujem da ljudi nabavljaju hlorokin, piju. To ne sme da se radi. To nije lek koji tek tako sme da se pije, rezulati kolega su dobri ali bitno je da podvučemo jednu stvar. Ne postoji lek registrovan za ovu bolest“, rekla je zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Koliko je to opasno govori i slučaj iz SAD. Muškarac u Arizoni preminuo je pošto je progutao hlorokin, misleći da će se tako zaštititi od koronavirusa. On je umesto leka protiv malarije popio, zapravo, sredstvo za čišćenje ribe od parazita, a pritom je zarazio i suprugu koja je sada u kritičnom stanju.

Bračni par se na takav potez odlučio slušajući predsednika Donalda Trampa koji je govorio o mogućim pozitivnim efektima hlorokina. U kući su imali hlorokin, odlučili da ga probaju, ali su već posle 20 minuta osetili vrtoglavicu i temperaturu. Žena je uspela do pozove hitnu pomoć, ali neposredno po dolasku u bolnicu suprug je preminuo, dok je ona u kritičnom stanju.

Zato je juče i ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao na građane da ne uzimaju lekove na svoju ruku.

„Jeste čuli koliko ima kontraindikacija, ako vam to kaže neko ko prepisuje te lekove, nemojte napraviti sebi veću štetu nego korist. Ovo je izuzetno bitno, apsolutno razumemo da su svi zabrinuti i da bi svi voleli da reše unapred problem ali ako ste čuli da možete imati gore i veće posledice od tog leka nego da se sutra zarazite koronavirusa ja vas molim nemojte to da radimo, da dodatno pogoršavamo stanje“ , poručio je Lončar.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.