PROMENA TAKTIKE? Živećemo sa virusom dok se ne pojavi vakcina

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za hitne slučajeve dr Majkl Rajan izjavio je da je široko rasprostranjeno testiranje na koronavirus ključno i da ne bi trebalo kriviti zemlje za porast broja zaraženih.

On je na konferenciji za novinare u Ženevi apelovao da se pređe na mere koje će dozvoliti da se “živi sa virusom dok se ne pojavi vakcina”, prenosi N1.

Rajanovi komentari ukazuju na promenu načina razmišljanja i pomirenja Organizacije s tim da će pandemija, koja je počela da se širi iz Kine prošle godine i zarazila više od pola miliona ljudi, najverovatnije potrajati još neko vreme, javio je AP.

“U ovom trenutku niko ne može predvideti koliko će trajati pandemija. Ulazimo u nesigurnu budućnost. Mnoge zemlje u svetu tek ulaze u ciklus epidemije”, rekao je dr Rajan.

On je dodao i da je neophodno preći sa mera čiji je cilj da se smanji pandemija na “preciznije i usmerene ciljeve”, što će omogućiti, ako ništa drugo, da se živi sa virusom dok se steknu uslovi za razvijanje vakcine.

Izvor: AP, N1

Foto: Beta/AP

Komentari 1

  1. unesite_vase_ime_vi

    Sve ovo je posledica njihove pogrešne analize i preporuke. Izjava testiraj, testiraj, testiraj, a da se pri tom zna da testovi u 50-70% slučajeva daju lažno pozitivne rezultate, je samo jedna od onih koje dokazuju da iza svega stoji nešto drugo. I sada i onaj koji stvarno ima COVID19 i onaj što ga nema se broje kao zaraženi. Što je još gore, ovi što su lažno pozitivni će sedeti zajedno sa zaraženim zbog mera prevencije pa će se i on zaraziti na kraju. A o lekovima koji se primenjuju ne treba ni pričati, jer kokteli u većini slučajeva prave više štete nego koristi doprinoseći broju umrlih…