Prvog dana 132 DOBROVOLJNA testa na koronavirus

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prvog dana testiranja na koronavirus na lični zahtev javile su se 132 osobe u Srbiji, a direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da ih je najviše bilo u Beogradu, gde se na komercijalno testiranje javilo 66 građana.

Testiranje na lični zahtev počelo je u petak, cena PCR testa je 6.000 dinara, a direktorka RFZO navodi da mogu da se testiraju apsolutno svi građani i nije neophodno navesti razlog testiranja.

Radojević Škodrić je rekla da su testirani bili u uzrasnoj grupi od 22 do 47 godina, a samo tri osobe bile su starije od 65 godina.

“PCR test važi 72 sata od momenta izdavanja potvrde”, rekla je Radojević Škodrić.

Navela je da potvrda može da se dobije i elektronskim putem, da je cena testa od 6.000 dinara neprofitabilna i da toliko košta sam test, usluga i potrošni materijal.

Testiranje za maloletnike i studente uz indeks je besplatno, ukoliko putuju u zemlju gde je za ulazak neophodno da imaju PCR test.

Prema rečima v.d. direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, Verice Jovanović, uplata se obavlja preko jedinstvenog žiro-računa koji se nalazi na sajtu portala covid-19 Vlade Srbije i gde je takođe objašneno na koji način treba izvršiti uplatu.

“Sa tom potvrdom se dođe u zdravstvenu ustanovu gde se obavi testiranje. Uzimanje brisa traje minut-dva, a celokupna procedura, ne duže od pet minuta. Ostavljaju se lični podaci o osobi koja zahteva testiranje i u roku od 24 do 48 sati se dobija rezultat”, rekla je Jovanović.

“Podaci o svakom licu koje obavi testiranje ulaze u bazu kovid 19 koja nam je neophodna za epidemilološko praćenje situacije na teritoriji naše zemlje”, dodala je.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: 021, tanjug

Foto: Pixabay