IZJAVA DANA: Dom je tamo gde je Marina Abramović

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

Marina Abramović je 1975. otišla iz Srbije i uspela da svojim performansima i umetnošću zadivi svet. U izjavi za Jutarnji list kaže da sa sadašnjom Srbijom ne oseća gotovo nikakvu vezu.  Jedina spona su  izložba koja se u Muzeju savremne umetnosti isčekuje ove jeseni i mladi ljudi, a ne njena generacija. Na pitanje da li Beograd doživljava svojim domom, odgovara da nijedno mesto ne oseća na taj način.

Taj osećaj više nemam. Mislim da je to jako slovenski, taj osećaj za domom. Moj je dom moje telo. Gde god da jesam, osećam se dobro u tom telu i to mi je bitno. Jer, mi Sloveni uvek imamo nostalgiju, konstantno razmišljamo o prošlosti, kako je pre bilo bolje, kako sada više nije tako dobro. Ja jedino razmišljam o sadašnjosti, o trenutku u kojem jesam. To je jedina realnost i kad to znaš, zapravo ti se proširi, a ne suzi slika. Jer, sada je zapravo jedino što imamo. Sledeće sekunde asteroid može lupiti o Zemlju i svi ćemo prestati da postojimo.

Izvor: Jutarnji list

Foto: Youtube

Komentari 1

 1. Златко Владимир Прескакулев

  Umetnik ima svoju “vizije stvarnosti, SASVIM JE opravdano, U KJONTEKSTU DRUGOM , KAO I USLOV DA KONTEKST UMETNIKA MI RAZUMEMO,DOZIVIMOOO! Kada nudi svoje delo kao konacnu “viziju” svih nas, koji samo blejimo,mislim udubljeni smo u “eksponat” pa nemamo reci za takva”dela” = posteno, glup sam, ali imam mozga!!? nmeati osecaj za prosotr,rodnu grudu,je dokaz oneprisutnejnosti bilo gde, osim kod sebe, u sebi,kakokaze cenejna umetnica”u telu:, a onda je dostupnost bilo kog dela umetnicke naravi, bas |utamniceno i odneseno na Nebu, Angelima ili Bogu “zar je to nemo uradio polse Isusa!
  Nije niko ni mogao da se tliko IZUZME” – zastoooo?
  Jednostavno| “IZUZETI NEMOGU DA IZUZIMAJU””!
  KO SU ONI KOJI SU IZUZETI!
  PA SVI ONI POSLE SINA BOZIJEG = ISUSA,, A SVAKI RODJENI POSLE NJEGA, KOJI DAJU SEBI OSOBINE NJEGOVE = MISLIM BOGOVSKE!
  IMAM UTISAK DA UMETNOST NIJE SAMO IZLAGANJE DELA,TELA SA DUSOM. BEZ OBZIRA STA NEKO POD TIME HOCE DA NAM SAOPSTI!
  STA ZAPRAVO HOCE CENEJNA UMETNICA DA NAM JAVI – DOLAZAK BOGA ILI ODLAZAK U SVET UMETNOSTI NA POSEBAN NACIN????????????????!
  DA CUJEM!
  HVALA!!